jaktak.cz

Jak uvařit pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

Jak uvařit pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou. Halušky jsou náročnější jídlo na přípravu. V receptu se vám budu snažit vysvětlit finty, které vám zaručí, že halušky skutečně zvládnete. Recept je přímo od Slovenky jako „řepa“.

Co je potřeba

polohrubá mouka podle potřeby brambory (větší) 5 ks bryndza 200 g slanina sůl zakysaná smetana na ochucení

Krok 1

Dáme vařit vodu se špetkou soli.

Krok 2

Brambory oškrábeme a nastrouháme na struhadle. Můžeme použít buď to nejjemnější, nebo i hrubší (to na kterém se běžně strouhá sýr). Případně můžeme nastrouhat brambory půl na jemném a půl na hrubším struhadle. Vodu nesléváme.

Krok 3

Osolíme a přidáme mouku. Smícháme. Hodně záleží na tom, kolik mají brambory vody. Váhu použité mouky proto neuvádím. Mouku přidáváme postupně. Těžko se popisuje, kdy je těsto již vhodné na sázení halušek a mouku již není potřeba přidávat. Nejlepší je těsto „vyzkoušet“, tzn. vhodit jednu halušku do vody. Pokud se rozpadne, je potřeba přidat ještě mouku. Pokud se haluška nerozpadne a za chvilku vyplave, je těsto to pravé.

Krok 4

Do připravené vroucí vody sázíme halušky. Je dobré mít speciální cedník na halušky, protože pokud nemáte praxi v odkrajování halušek nožem do vody, budete se s tím trápit delší dobu. Cedník vám vaření ulehčí, ale stejně i s ním je sázení náročné. Je totiž potřeba vařečkou nebo stěrkou těsto rychle míchat v cedíku a víc tlačit, aby se halušky rychle protlačily do vody. Cedník je nutné držet nad vodou, není dobré ho ponořit. Takže ruka vás bolet bude určitě.

Krok 5

Halušky jsou hotové, když vyplavou na hladinu. Vždy vyberte jenom ty, které jsou již na hladině, ostatní ještě nechte ve vodě. Vyplavené halušky dávejte do misky, kde již máte připravenou bryndzu (bude se lépe rozpouštět).

Krok 6

Když jsou všechny halušky již na misce, pořádně je promíchejte s bryndzou. Mezitím si nakrájejte slaninu na kostičky a vyškvařte ji na pánvi.

Krok 7

Halušky servírujeme na talíře, na vrch můžeme dát lžičku zakysané smetany, vyškvařenou slaninku a případně omastit tukem ze slaniny. K haluškám se podává buď obyčejné nebo zakysané mléko.

Na talíř nabírejte raději menší množství halušek. Je to syté jídlo.

Je dobré halušky vařit raději ve větším hrnci s větším množstvím vody. Důvod je jednoduchý. Pokud máte málo vody a vaříte větší množství halušek, pustí tolik škrobu, že za chvilku bude z vody „rosol“ a halušky se přestanou vařit. Vznikne z nich hmota, kterou budete muset bohužel vyhodit.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-prave-slovenske-halusky-s-bryndzou-slaninou.html