jaktak.cz

Jak poznat kozáky a křemenáče | atlas hub

Kozáci a křemenáče patří mezi hřibovité houby. Jsou to dobré houby, vhodné k všestrannému použití. Rostou převážně v listnatých lesích, podél lesních cest, na hrázích rybníků. Pojďme si představit kozáky a křemenáče. Jak je poznat?

Co je potřeba

  • volný čas
  • příznivé počasí
  • dobrá nálada

Krok 1

Kozák březový

Kozák březový je svým výskytem vázán na břízu, s níž vytváří mykorhizu. Je dosti hojný. Roste jednotlivě nebo i ve skupinách od června do října. Klobouk má světle šedohnědý, později obvykle hnědý. Výtrusná vrstva je šedobílá, při pomačkání tmavne. Třeň je bělavý, kyjovitý s šedočernými šupinami. Nejchutnější jsou mladé plodnice. Starší houby jsou měkké, vodnaté a nehodí se na zpracování.

Krok 2

Křemenáč osikový

Křemenáč osikový je rozšířený druh, roste od června do října pod osikami. Najít ho můžeme na okrajích lesů a na travnatých stanovištích podél lesních cest. Klobouk je oranžově hnědý, jemně plstnatý. Rourky jsou bělavé, u starších plodnic šedé až žlutošedé. Třeň se směrem dolů ztlušťuje, často bývá zahnutý. Jsou na něm zpočátku bělavé šupinky, později mění barvu na červenavě hnědou. Dužnina je bílá, tvrdá a po rozkrojení mění barvu do šedofialova až černa. Houba je v mládí výborná, starší plodnice měknou a nejsou tak kvalitní. Křemenáč téměř nečerviví.

Krok 3

Křemenáč březový

Křemenáč březový se vzhledem podobá osikovému, má však světlejší barvu klobouku. Roste nejčastěji v červenci až září, výjimkou nejsou časnější nebo naopak pozdější nálezy. Roste pod břízami na písčitých půdách. Klobouk je v dospělosti vyklenutý, jemně plstnatý hnědooranžové barvy. Ústí rourek jsou špinavě bílá. Třeň je pevný a tvrdý, v mládí velice tmavý, v dospělosti s černými šupinami. Po rozkrojení se dužnina zbarvuje šedočerně. Je to vynikající a ceněná jedlá houba, která se dobře suší. Je vhodný do většiny houbových jídel. V polévce je tmavý.

Krok 4

Křemenáč bělostný

Tato krásná houba by se neměla sbírat. Je zařazena v Červeném seznamu kriticky ohrožených hub. Roste v březových porostech s osikami. Její nálezy by se měly evidovat.

Krok 5

Kozák dubový

Kozák dubový je neobvykle zbarvený druh. Má žlutý až žlutohnědý klobouk, okrově žluté póry a kyjovitý třeň s řadami okrově žlutých teček. Dužnina je pevná, na řezu se zbarvuje vínově až černě. Často červiví. Patří k ohroženým druhům, neměl by se sbírat.

Kozáci a křemenáče v mládí mají tvrdší plodnice. Zkuste si z nich uvařit houbové lečo nebo guláš.

posl. úprava 27. 9. 2018

  • Vždy sbírejte jen ty druhy hub, které bezpečně znáte!

Varování

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-poznat-kozaky-kremenace-atlas-hub.html