Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si vyrobit domácí vepřovou konzervu

Jak si vyrobit domácí vepřovou konzervu

Vepřové maso v konzervě se hodí zejména tehdy, není-li příliš času na uvaření oběda. Dříve se dalo výborné maso v plechu koupit v běžné obchodní síti, dnes už to, bohužel, není tak snadné. Výrobci podlehli tlaku obchodníků na co nejnižší cenu a kvalita nebo spíše nekvalita vepřových konzerv tomu odpovídá. Naštěstí připravit si do zásoby maso ve sklenicích není tak složité. Maso se dá levně nakoupit ve slevové akci a trochu práce za tu chuť stojí. Až si namažete na čerstvý chléb doma vyrobenou konzervu, vzpomenete si na mladá léta, kdy vepřové ve vlastní šťávě obsahovalo skutečně maso.

Diskuze k článku

Přidat komentář

pan J.Kaleta neni zadny blbec normalni lidi davaji syrove maso na kostky ty umelce.

Tak já vám něco povím.Před revolucí jsme také zavařovali a tak jsem zavařila uzený bůček, byl v komoře až doteď, protože se dávaly sklenice pořád dopředu. nedávno jsem sklenici našla,ale je stále průsvitná,asi jí nic není.Jíst ji nebudeme,ale dala bych ji potravinářskému průmyslu na vyzkoušení,stáloby to za to,počítám tak že je stará tak 20 až 25let. Co vy na to? Brigita.

Presna tak.Ja davam 2kgkrkovicky nebo plecka a 2kg bucku a zavaruji stejne a je to perfektni.

Ano já také souhlasím, že nikdo není žádný blbec, také zavařuji syrový bůček a to úplně jednoduše a to už kolik let .Nakrájím si syrový bůček na kostky, až mám všechen bůček nakrájený tak ho nandám do půlky sklenice, přidám tam kousek kůže asi 3x3cm, 1 Pol. lžíci studené vody, 1 čaj:Lžičku soli a doplním bůčkem.
Sklenice pak pořádně uzavřu a dám vařit, až je tam 100°C tak to vařím 1hod. jeden den a druhý den znovu 1 hod. Maso dávám do menších sklenic se širším otvorem, je krásně uvařené, měkké a kam se hrabe za kupovanou vepřovkou.Jak tady někdo píše, že to peče v troubě a pak zavaří, tak to maso není tak měkké jako když ho dělám tak, jak tady popisuji.Je to 2 dny co jsem zavařovala 15 sklenic z 5kg bůčku a už tam máme jen 12 sleniček.Je to velmi jednoduché a moc dobré, kdo to chcete, vyzkoušejte, nemůžete na tom vůbec nic pokazit.Přeji pěkný večer a at se to každému povede, s pozdravem Anička.

Souhlasím dělali jsme to podobně při zabíjačkách mrazáky tenkrát nebyly a maso se muselo nějak konzervovat
mirek

ahoj, chtěl jsem napsat že pan. J.Kaleta je blbec-není,je provokatér. Až si bude vařit,třeba mor.brabce apod.tak na talíř at si nandá syrový bůček.Maso do sklenic dělám 40 roků.(jsem ročník 1939.K.M.

Pan Kaleta není blbec neurážejte když nevíte o čem je řeč-syrové maso prosolte rychlosolí posypejte kmínem promíchejte a nacpěte do sklenic,do horní části a klidně i mezi maso dejte kousek kůže.Díky rychlosoli bude masíčko krásně růžové.Maso se tepelně zpracuje díky zavařování,zavařuji vepřové maso 2x 2 hodiny po dva dny každý den 2 hodiny. maso je lahodné vydrží i rok déle jsem nezkoušel ale určitě vydrží i déle.Když se vaří šunka tak se do šunkovaru také nedává pečené maso a to zde je to samé p. Kájo Maříku Vy odborníku r.1939

souhlasím,Katela není blb,ale extra tuplák ........ Prosolování masa solí, sanitrem apod.má ve skutečnosti význam umělého rychloudění,což je velice škodlivé živému organismu tvrdnutím orgánů v čele s ledvinami. Kdopak takový humus chce jíst a stojí o návod ?! Tuplovaný Katelo přijdeš na to sám ? Vážně ? Doopravdy ? Tak to zkus !!!

Za to Vy jste opravdu inteligent. Solí se kvůli chuti. Rychlosůl zachová i barvu masa. Až to někdy vyzkoušíte, pak o tom můžete psát. Zavařuji jako Katela a nemá to chybu. Podle původního návodu vlastně zavaříte upečené maso. Nic víc, nic méně. Tam Vám ta sůl asi nevadí, že ? Nebo nesolíte, nekořeníte a po upečení a následném pokrájení, či rozmělnění dostanete "hmotu" bez chuti a zápachu, zalitou výpekem, kterou už jen zavaříte. Dobrou chuť, ale nic pro mě. Dělám to jako Katela a nemá to chybu. Je to včetně "sosu" a vypečeného sádla z tučného masa, hotové za chvíli. Ale proti gustu . . . (nebo spíše neznalosti) . . . není argumentů.

Ještě jsem zapomněl, že J. Kaleta se na rozdíl od Vás umí podepsat a díky reakci na Váš "intligentní" příspěvek jsem mu zkomolil jméno. Tímto se mu omlouvám. Neumíte opsat ani jméno, ale radit, to ano . . .

Mirka K. | So, 03/19/2016 - 18:54

Každý má svůj recept, na který nedá dopustit. Já dělám maso takto, chutná nám a nebráním se vyzkoušet i jiné recepty. Je opravdu zbytečné hrotit diskusi, kolik lidí tolik názorů.

F. Trnavský (neověřeno) | Po, 09/26/2022 - 09:05

Nevadí tam ten kmín a pepř kvůli nafouknutí konzervy?

J. Kaleta (neověřeno) | So, 02/20/2016 - 13:41

Maso do sklenic davam raději syrove. Pečenim veškera vuně vyprcha,Ze sklenise ne. Vařim 1x 2hod.-na 5 měsicu Na delši dobu zavařuji 2x 2hod.

Veronika B. (neověřeno) | Ne, 03/13/2016 - 15:07

Dělám také ze syrového masa. A nepoužívám žádné vymoženosti, pouze maso na kostky posolím obyčejnou kuchyňskou solí, naplním do sklenic asi 1cm pod okraj, uzavžu a vařím první den 1hod., nechám v hrnci v té vodě vychladnout a druhý den vařím také 1hod. opět nechám v hrnci s vodou vychladnout. A je hotovo. Déle jak 2-3 měsíce u nás nevydrží, vždy ji rychle spotřebujeme. Takže životnost jak dlouho vydrží neznám.
Jinak těm, co nadávají panu Kaletovi - vy sami jste tupouni, pán chtěl pouze poradit, jak zavařuje maso a vy mu nadáváte aniž by jste měli vyzkoušeno nebo zjištěno, že to tak vážně dělat lze..

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.