jaktak.cz

Jak připravit domácí lískooříškovou pastu | recept

Lískooříšková pasta | recept. Lískové oříšky jsou oblíbenou pochutinou. Jsou to plody lísky obecné, která roste na mnohých místech planě. Setkat se s lískou můžete na okrajích lesů, v blízkosti zaniklých lidských sídel, okolo rybníků a řek. Plané lískové oříšky jsou menší než šlechtěné odrůdy. Oříšky jsou bohaté na tuk, vitamin B, vápník, fosfor, hořčík a mangan. Jsou lehce stravitelné, je lépe je opražit, pak jsou ještě lepší. Údajně, při konzumaci několika oříšků nalačno, pomáhají předcházet ledvinovým kamenům. Vyzkoušejte domácí oříškovou pastu, která na rozdíl od průmyslově vyráběných, obsahuje jen oříšky, mléko a cukr. Palmový olej v ní nenajdete.

Co je potřeba

  • 2 hrnky (1/4 l) lískových oříšků
  • 1 plechovka Salka
  • 1 plechovka od Salka převařené vody
  • 3 vrchovaté polévkové lžíce moučkového cukru
  • 4 polévkové lžíce sušeného mléka
  • 70 g plnotučného kakaového prášku

Krok 1

Lískové oříšky vylouskejte a očistěte. V jedné vrstvě je rovnoměrně rozprostřete na plech a nechte v troubě opražit. Oříšky budou mít lepší chuť. Plech vložte do vyhřáté trouby a při teplotě 200 °C pečte asi 15 minut. Jak začnou oříšky intenzivně vonět, ihned je vyndejte. Oříšky ještě nějakou dobu mimo troubu docházejí, vyjměte je proto včas, aby nebyly uprostřed spálené.

Krok 2

Upečené oříšky na 5 minut přikryjte utěrkou, zapaří se a slupka půjde lépe odstranit. Slupku odstraníte tak, že oříšky promnete v utěrce, to je doporučované v kuchařských knihách. Mně se osvědčilo oříšky nasypat do drátěného cedníku a rukou tlačit proti sítu a zároveň promíchávat. Tak se odstraní slupky lépe. Očištěné oříšky zalijte mlékem a nechte hodinu odpočívat.

Krok 3

Po hodině oříšky sceďte a rozstrouhejte najemno v kuchyňském robotu. Přidejte k nim Salko, vodu, kakao, cukr, sušené mléko a promíchejte. Kdo chce, může přidat mletou vanilku.

Krok 4

Pomocí mixéru suroviny v misce umixujte. Pokud je směs až příiš hustá, přidejte převařenou vodu. Případně doslaďte podle chuti. Pasta nebude úplně hladká, budou v ní malé kousíčky ořechů. Měla by být hustá stejně jako Nutella. Skladujte ji v uzavřených skleničkách v chladničce. Vydrží velmi dlouho. Mám vyzkoušené 3 měsíce.

Krok 5

Tato lískooříšková pasta se hodí k namazání na pečivo podobně jako Nutella. Dále s ní můžete dochutit jogurt, pudink nebo namazat na palačinky. Když utřete máslo s touto směsí, budete mít výborný krém na dorty a vánoční cukroví. Krémem se mohou slepovat i dortové oplatky a pak nakrájet na řezy.

Rozstrouhané lískové oříšky, vlašské ořechy i mandle se mohou smíchat s tekutým medem a budete mít domácí medoládu, která se prodává na farmářských trzích. Medu přidejte tolik, aby vznikla hustá pasta. Využití má stejné jako pasta z našeho receptu.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-domaci-liskooriskovou-pastu-recept.html