jaktak.cz

Jak a proč je zdravá celozrnná mouka

Pokud chcete zdravou variantu pečiva, konzumujte výrobky z celozrnné mouky. Hledejte výrobky, které mají opravdu označení „celozrnné“. Jistotu máte například u baleného chleba, kde najdete složení na etiketě. Ale lze najít i nebalené celozrnné výrobky (rohlíky, bulky, raženky). Proč jsou vlastně výrobky z celozrnné mouky zdravější než z mouky bílé? Rozdíl je ve výrobním procesu.

Krok 1

Rozdíl mezi bílou a celozrnnou moukou je ve výrobním procesu

  • Výroba bílé mouky

Bílá mouka vzniká rozemletím pouze moučného jádra (obsahuje jen endosperm).

  • Výroba celozrnné mouky

Celozrnná mouka se vyrábí rozemletím celého zrna.

Krok 2

Jaké části má zrno

Zrno se skládá ze tří základních částí:

  • obal (otruby) – obsahuje vlákninu, vitamíny řady B, minerální látky (fosfor, draslík, mangan, železo, vápník, hořčík), kyselinu fytinovou,
  • moučné jádro (endosperm) – obsahuje bílkoviny (hlavně lepek) a škrob,
  • klíček (zárodek) – obsahuje nenasycené mastné kyseliny (zdravé tuky), kvalitní bílkoviny, vitamíny E (důležitý antioxidant), B, B1, B6 a enzymy.

Krok 3

Jak je zdravá celozrnná mouka a co konzumací celozrnné mouky získáme

  • Tím, že se celozrnná mouka vyrábí rozemletím celého zrna, obsahuje i vlákninu, minerální látky, vitamíny, nenasycené mastné kyseliny, kvalitní bílkoviny a enzymy.
  • Konzumací celozrnné mouky místo bílé mouky se obohatíme přibližně o 60 % vápníku, 76 % železa, 85 % hořčíku, 78 % zinku, 77 % vitaminu B1, 80 % vitaminu B2 a 86 % vitaminu E.
  • Celozrnná mouka má nižší glykemický index.

Krok 4

Dávejte si pozor na kvalitu celozrnné mouky

U celozrnné mouky je velmi důležité, aby byla kvalitní (bio), protože pesticidy používané při pěstování obilí mají tendenci se ukládat v obalu zrna.

Víte, že pravý celozrnný výrobek (chléb, pečivo) musí mít podle § 11 vyhlášky č. 333/1997 Sb. nejméně 80 % celozrnné mouky?


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-proc-je-zdrava-celozrnna-mouka.html