jaktak.cz

Jak se naučit mluvit před lidmi a zbavit se trémy I rady a tipy

Složitost: Složité

Jak se naučit mluvit před lidmi a zbavit se trémy I rady a tipy. Veřejný výstup před obecenstvem je pro mnoho lidí hotová noční můra. Situace, kdy se na nás upírají desítky párů očí umí člověka doslova připravit o řeč. Tréma je vrozená lidská vlastnost, mírná tréma nám mnohdy pomáhá k lepším výkonům, vysoká tréma je však spíše na škodu. Patříte mezi trémisty? Stydíte se mluvit před lidmi? Poradíme vám, jak zlepšit svůj veřejný projev a zbavit se trémy!

Krok 1

Určitě znáte ten pocit, kdy musíte něco říci většímu publiku. Najednou vás polije horko a nejste schopni cokoliv říct, protože vám v krku vyrostl jeden velký knedlík. Nejraději byste utekli, ale nemůžete, protože všichni netrpělivě čekají, co jim chcete sdělit. Je jedno, zda se jedná o firemní prezentaci, nebo zkoušení před školní tabulí. Tréma mnohdy způsobí váš horší školní prospěch, velmi ovlivňuje, zda získáte svou vysněnou práci nebo vaše pracovní výkony.

Může se vám to zdát nefér – vy přeci nejste exhibicionisté, kteří by měli potřebu bavit velkou společnost. Nemusíte se ale znepokojovat. I ten největší introvert dokáže s trochou cviku zvládnout umění mluvit před lidmi a zbavit se trémy.

Jak na to?

Krok 2

Projev si nejprve naplánujte. Budete k tomu potřebovat tužku a papír. Můžete si napsat celý projev, nebo pouze záchytné body, kterých se budete držet. Osobně doporučujeme bodový systém. V případě, že se projev naučíte slovo od slova, může se stát, že některé z nich zapomenete a najednou nebudete vědět, co máte říkat. Při nácviku projevu si stoupněte před zrcadlo a snažte se zapůsobit sám na sebe jako na diváka. Výhodou je, že se nebudete muset konfrontovat s dalšími lidmi.

Krok 3

Zapište se do skupiny, která se zabývá veřejnou prezentací, případně takový klub založte s podobně smýšlejícími lidmi. Veďte několikaminutové projevy před celou skupinou. Projevy střídejte – jednou bude projev připravený, podruhé zcela improvizovaný. Skupina vás následně upozorní na nesprávné držení těla, příliš rychlou řeč nebo nedostatek očního kontaktu. Na těchto věcech můžete dále pracovat.

Krok 4

Snažte se v řeči eliminovat „parazitní slova“, jakými jsou například slova – takže, vlastně, jako a podobně. Ne vždy se vám podaří svoji mluvu uhlídat, ale myslete na to co možná nejčastěji.

Krok 5

Pokud mluvíte před skupinou a jste nervózní, najděte si v publiku několik sympatických tváří, se kterými budete udržovat oční kontakt. Je dokázáno, že sympatičtí lidé v publiku nás dokáží částečně zbavit nepříjemných pocitů.

Krok 6

Vždy mluvte dostatečně nahlas, dbejte na správnou rychlost řeči a udržování očního kontaktu s publikem. Pokud neudržíte oční kontakt s publikem, začne se nudit a nebude vašim slovům věnovat pozornost. Přeji vám hodně úspěchů v boji s trémou!

  • Při projevu nezapomeňte dýchat.
  • Zapište se do dramatického kroužku, kde se nervozity z veřejného výstupu zbavíte zcela určitě.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-se-naucit-mluvit-pred-lidmi-zbavit-se-tremy-i-rady-tipy.html