jaktak.cz

Jak poznat manipulátora | rady

Složitost: Složité

Jak poznat manipulátora | rady. Mezi námi jsou lidé, kteří jdou tvrdě za svým cílem, ale jednají v rukavičkách. A aby dosáhli svého, často s ostatními manipulují. Zkraje je obtížné jejich finty odhalit. Chovají se tak, že nevzbuzují žádné podezření. Jsou milí, často na první pohled nekonfliktní, ale přitom vědí, kde máme slabé místo. A často toho zneužijí jen proto, aby získali, co chtějí. Jak je rozpoznat a jak se jim bránit?

Krok 1

Často trvá dost dlouho, než si uvědomíme, že jsme se stali obětí manipulátora. Vzdáme se svobodné vůle, abychom vyhověli někomu, kdo nás zneužívá. Manipulátor jedná dvojím způsobem. Buď chce dosáhnout výhod na úkor jiných, nebo se chce naopak něčemu nepříjemnému vyhnout. A k tomu mu mají posloužit ti druzí. Aniž by to, chudáci, samozřejmě tušili.

Krok 2

Manipulátor nikdy neřekne, co si myslí a o co mu ve skutečnosti jde. Spřádá intriky, paktuje se s těmi, kteří mu zajistí prospěch. Přetvařuje se, nemluví pravdu, lísá se. Budí falešný soucit, citově vydírá, dělá ze sebe obětního beránka, nebo vyvíjí nátlak. Často tyto metody střídá a obměňuje.

Když to nejde po dobrém, zkouší to po zlém. Takže nasadí výhružky, zastrašování, ohání se známostmi a společenským vlivem, jen aby v nás vyvolal strach a donutil nás jednat, jak on potřebuje.

Krok 3

V práci to většinou odhalíme dřív než v milostných vztazích. Většinou se to k nám donese od někoho, kdo už manipulátora prokoukl. Horší je to v milostném životě. Tam nemáme nikoho, kdo by nás na nebezpečí upozornil. Než si uvědomíme, že se chováme jinak, než jak jsme zvyklí, jsme v tom až po uši. Partner dělá scény, nebo nás naopak nařkne, že mu ubližujeme. Chce v nás vyvolat závislost, nízké sebevědomí a pocity viny. Jen tak nás může držet v hrsti a mít nad námi kontrolu.

Krok 4

Vyhnout se manipulátorům je asi nemožné. Snažme se je co nejdříve odhalit, aby jim jejich plány, nikdy nevyšly a aby nás nepoškodili. Všímejte si lidí, kteří snadno a rychle mění názory. Takové chování bývá účelové. Jestliže někdo někoho neustále pomlouvá, ale s vámi je zadobře, je to podezřelé. Nejspíš, když s ním nejste, pomlouvá i vás, a to před ostatními. Dejte si pozor na lidi, kteří vás citově vydírají. Zkoušejí to a nalhávají nám, že to v životě mají těžké, jsou opuštění, každý je podvedl, nikdo s nimi nemá slitování – a vy máte být tím, kdo je zachrání. Někteří manipulátoři bývají nekonfliktní, nejdou za žádnou cenu do sporu, ale postarají se, aby tuhle špinavou práci udělal někdo za ně. Umí poštvat lidi proti sobě, jen aby z toho těžili. A často jim to, bohužel, vychází.

Pokud je někdo s každým je zadobře a neříká nikdy vlastní názor, může patřit k těm, co rádi manipulují a tahají nenápadně za nitky.

Lidé, kteří manipulují, dávají pozor na každou vaši chybičku. V příhodné chvíli vám to připomenou – to když od vás něco očekávají a tím vás chtějí přimět, abyste konali.

Pozor na to, když se vás někdo snaží za každou cenu zastrašit – mohlo by to znamenat, že zkouší, jak jste odolní a do jaké míry zapadáte do jeho plánu.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-poznat-manipulatora-rady.html