jaktak.cz

Jak rozpoznat mobbing | rady

Složitost: Složité

Jak rozpoznat mobbing | rady. O bossingu už slyšel asi každý z nás. Jde o situaci, kdy si s šéfem nepadneme do oka a on se k nám chová tak, že nás to ponižuje, deptá nebo se rovnou bojíme vyhazovu. V poslední době se ale začíná rozmáhat takzvaný mobbing. To znamená, že jsme terčem šikany ze strany svých kolegů. Jak to řešit?

Krok 1

Asi každý zažije tu a tam v práci situaci, kdy si proti sobě, třeba i nechtíc, poštve kolegu, pohádá se s ním nebo musí spolupracovat s člověkem, o kterém ví, že z nich nikdy skvělí přátelé nebudou. Mobbing je ale něco jiného. Takový člověk se stává obětním beránkem. Kolegové ho bezdůvodně zesměšňují, mají na jeho adresu ironické poznámky, pomlouvají ho, provokují nebo naopak ostentativně ignorují. Nikdy to ale nedojde tak daleko, že by padla nějaká ta rána, facka nebo došlo jiným způsobem k fyzické újmě.

Krok 2

Toto psychické týrání je velice nepříjemné. U oběti mobbingu to vede k poklesu výkonnosti, únavě, nechuti chodit do práce. Přidávají se problémy se spánkem, nechutenství, úzkosti nebo jiné tělesné projevy.

Cílem často bývá vyštípat dotyčného z jeho pracovní pozice, znepříjemnit mu to, zbavit se ho. To se může stát, protože šikanovaný skončí někdy v pracovní neschopnosti nebo v péči psychiatra. Nejednou z práce skutečně odchází.

Krok 3

Šikanu na pracovišti hůře snášejí lidé, kteří k tomu mají určité předpoklady nebo se stávají snadným terčem. Tedy lidé přecitlivělí, introverti, jedinci se sklonem k melancholii, ale i lidé v předdůchodovém věku, samoživitelky nebo ti, co splácejí dluhy a chtějí si práci za každou cenu udržet.

Krok 4

Jak se mobbingu vyhnout? Ideální je se do takové situace vůbec nedostat. Pokud si ale někd usmyslí, že nám život bezdůvodně pěkně „osladí“, často se mu to povede.

Je dobré nenechat to zajít příliš daleko. Už při prvních příznacích hledejte odbornou pomoc. Tu najdete třeba v bezplatné právní poradně. Další možností je obrátit se na nadřízeného, právníka firmy nebo její vedení – otázkou je, nakolik je to účinné a zda a jak se nám podaří mobbing dokázat. Pokud by veškeré snahy o zlepšení situace selhaly, lze to řešit právní cestou.

Ideální je, pokud se vám podaří shromáždit důkazy, že jste se stali obětí mobbingu.

Zachovejte chladnou hlavu, nenechte se vyprovokovat.

Snažte se soustředit na práci, abyste podávali stále dobrý výkon a nepřišli o místo.

Navštivte psychologa nebo psychoterapeuta, který vám poradí, jak postupovat a jak se chovat.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-rozpoznat-mobbing-rady.html