jaktak.cz

Jak se zbavit emočního hladu

Složitost: Složité

Snažíte se dát přebytečná kila dolů, ale nejde to. Z ničeho nic vás tu a tam přepadne tak hrozný hlad, že mu prostě nedokážete odolat. Pokud je to jen jednou za čas, netřeba tomu přikládat význam. Horší je, když se nám to stává každý den nebo dokonce několikrát denně. Mnoho lidí si myslí, že málo jedí, a proto se tenhle problém objeví. Často je ale jedno, kolik toho spořádáme. I když se stravujeme pravidelně, záchvatovité přejídání se tak jako tak může objevit. Obvykle za tím stojí takzvaný emoční hlad.

Krok 1

Stres je všudypřítomný, ale je těžké naučit se s ním žít. Každý se s ním vypořádává po svém. Řada lidí sáhne po tom nejjednodušším způsobu, jak se ho zbavit nebo ho alespoň zmírnit – dají si něco dobrého, a v tu chvíli zapomenou na starosti, povinnosti a vše nepříjemné. Úzkosti se rozplynou, teplé, syté jídlo je ukolébá do pohody a zdá se, že svět není tak černý, jak se zdá.

Krok 2

Problém je v tom, že jednorázová medicína v podobě dortíku se šlehačkou stresy nejen neodbourá, ale často je ještě prohlubuje. Asi málokdo se chce přejídat, aby si zadělával na zdravotní problémy nebo zbytečně přibíral na váze. Přesto je tolik z nás bezmocných, když se nečekaně silný hlad objeví, a my mu ustoupíme. Pak se dušujeme, že to bylo naposledy, ale víme, že je to lež.

Krok 3

Jak se zbavit emočního hladu?

Rada je na první pohled jednoduchá. Jde o to zjistit, co nám chybí, čeho se nám nedostává, a proč tyto nepříjemné stavy zaháníme jídlem. U někoho je to nízké sebevědomí, další má potíže s dětmi, jiný se neumí smířit se stárnutím nebo nečekaným zdravotním problémem. Ženy často zajídají situaci, kdy je muž opustí a ony zůstanou samy. Někdy neumíme zvládnout zvýšené nároky v práci, a tak hledáme útěchu v jídle.

Klíčem je vyřešit situaci, která nás k záchvatovitému přejídání vede. Nikdo neříká, že je to lehké, ale za pokus to stojí. Nepůjde to možná hned, ale jakmile si uvědomíme, o co jde, šance tu je a rozhodně stojí za to ji využít, třeba i opakovaně.

  • Uvědomte si, jaké situace ve vás vyvolávají emoční hlad a zkuste jim předejít.
  • Pokud vám váš hlad připadá neukojitelný, sáhněte po ovoci a zelenině namísto dortu a sušenek.
  • Snažte se jíst pravidelně, aby si tělo zbytečně neukládalo díky emočnímu hladu kalorie v podobě tuku.
  • Jestliže se vám nedaří emoční hlad ukočírovat, zkuste alespoň zařadit více pohybu.
  • Zdá-li se vám, že je to nad vaše síly, zkuste se poradit s psychologem. Společně můžete najít, co za vaším problémem s přejídáním stojí.
  • Od věci není ani návštěva praktického lékaře, který vám provede nezbytná vyšetření, aby vyloučil podezření na nějakou závažnější nemoc nebo poruchu metabolismu.
  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-se-zbavit-emocniho-hladu.html