jaktak.cz

Jak předejít kinetóze

Složitost: Složité

Žaludek jako na vodě, nevolnosti a pocit na umření. I tyto příznaky patří k takzvané kinetóze, což je nemoc z pohybu. Trápí nás, když jedeme na dovolenou nebo musíme absolvovat delší cestu, než na jakou jsme běžně zvyklí. Nevolnost vzniká na základě nedorozumění v mozku. To vzniká, když mozek dostává z okolí rozporuplné informace. Když sedíte v autobuse, tělo je v klidu. Zrak ale posílá do mozku informace o ubíhající krajině, kterou vidíte za oknem. A právě tento rozpor je příčinou kinetózy.

Krok 1

Příznaky nejsou sice nebezpečné, ale jsou velice nepříjemné. Postižený člověk zbledne, zpotí se, začne se mu točit hlava, žaludek má jak na vodě. Pokud to trvá delší dobu, dojde i na zvracení. To se může stát třeba v letadle, kdy nemůžeme vystoupit. Nemoc z pohybu se vyskytuje při jízdě autem, autobusem, vlakem, když jste na lodi nebo v již zmíněném letadle.

Lze říci, že nemoc z pohybu má několik stupňů, a to od lehké formy, kdy jsou příznaky slabé, až po formu těžkou. V takovém případě cestující úporně zvrací, nemůže nic jíst, bolí ho hlava a často se objeví i potíže s koordinací pohybů. Vypadá to, že sklon ke kinetóze je dědičný a postihuje častěji ženy než muže. Na druhou stranu, jsou lidé, kteří nikdy těmito stavy netrpěli a bylo jedno, čím a jak dlouho cestovali.

Krok 2

I těmto nepříjemným stavům lze do určité míry předcházet. Spouštěčem bývají často intenzivní pachy, kouření cigaret, pití alkoholu. Tomu se vyhýbejte. Proto se doporučuje nejíst před cestou těžká jídla, a i když cestujete letadlem, měli byste si posilnění v podobě panáka raději odpustit.

V autě větrejte, ať k vám může proudit dostatek čerstvého vzduchu. Vzduch je blahodárný a poskytuje úlevu. Poctivě a hodně zhluboka dýchejte, povrchní dýchání je neúčinné. Vdechujte vzduch nejen nosem, ale i střídavě ústy hodně dlouhým nádechem, bez zvedání hrudi to nedokážete, aby byl nádech co nejdelší a pak stejně tak dlouze vydechujte. Takto dýchejte alespoň několik minut. Mozek se okysličuje a nevolnost odeznívá nebo úplně ustoupí. Pokud se dostaví další vlna nevolnosti, opakujte dýchání znovu.

Krok 3

Máte-li na výběr, zkuste, jestli vám bude vyhovovat cestování v noci. V té době nebývají u některých pasažérů potíže tak intenzivní. Na cesty se vydejte dobře odpočatí, únava kinetózu zhoršuje. Ve dne si vyberte sedadlo za řidičem, je-li to možné, a dívejte se před sebe. Oči fixujte na nějaký pevný bod, aby se vám srovnala rovnováha. Řada lidí si vyvolá nemoc z pohybu ve chvíli, kdy skloní hlavu a začnou číst. Proto se toho raději vyvarujte.

Jestliže jsou vaše zkušenosti s potížemi při cestování silné a kazí vám pracovní cestu nebo cestu na dovolenou, poohlédněte se po vhodných lécích. Některé jsou volně prodejné, jiné na předpis. V lékárně jsou dostupné léky bez receptu na potíže při cestování. Asi půl hodiny předem si vezmeme lék a potíže lék potlačí, většinou vůbec nevzniknou. Nevýhodou léků proti nemoci z pohybu jsou takové, že utlumují a chce se po nich spát. Důrazně se nedoporučují řidičům.

  • Necestujte hladoví, ale ani se nepřejídejte.
     
  • Vyhýbejte se jídlům silně kořeněným, tučným, smaženým.
     
  • Nepijte alkohol, a to ani preventivně, ale ani ve chvíli, kdy se objeví první potíže.
     
  • Mějte u sebe mokrý hadřík, abyste se mohli v případě nevolnosti otřít a ochladit.

Pokud se příznaky nemírní nebo jsou jiné než obvykle, přivolejte lékařskou pomoc, podobným způsobem se může projevit například mozková cévní příhoda nebo jiná vážná onemocnění


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-predejit-kinetoze.html