jaktak.cz

Jak poznat pravé perly | rady

Jak poznat pravé perly | rady. I když se móda mění, perlový náhrdelník patří k evergreenům. Hodí se nejen ke společenským událostem, ale i na běžné nošení. Abychom se ale mohli skutečně pyšnit tím, že nosíme na krku nebo v podobě naušnic originál, je dobré vědět, jak rozpoznat pravé perly od napodobenin.

Co je tedy pro pravé perly charakteristické?

Krok 1

V první řadě si všimněte jejich povrchu. Jde o přírodní materiál, takže povrch nemůže být nikdy stoprocentně a dokonale hladký, ale objevuje se na něm miniaturní a sotva postřehnutelné drobné zvrásnění. Nevšimnete si toho na první pohled, ale až když začnete zkoumat povrch důkladněji.

Pravé perly odrážejí světlo více než umělé, vypadají, že jsou lesklejší a odraz světla je mírně duhový.

Krok 2

Jejich tvar je lehounce nepravidelný, což je na nich právě to krásné a unikátní. Nepravé perly jsou dokonalé, symetrické, stejně velké, jedna jako druhá, není mezi nimi rozdíl. Poznáte to nejenom při běžném pohledu, ale i když po nich přejedete rukama. Pravé perly bývají obvykle oválné, polokulaté nebo ve tvaru kapky.

A ještě jeden postřeh: přírodní perly se rychleji zahřejí, když je máte na těle, oproti těm imitovaným.

Krok 3

U náhrdelníku bývají mezi jednotlivými pravými perlami, zejména u těch starších šperků, droboučké uzlíky. Ty se tam vázaly proto, aby se všechny perličky nerozkutálely, pokud se náhodou náhrdelník roztrhl. Nemusí to ale být pravidlem.

Rozhodně nezkoušejte pravost perlového náhrdelníku tím, že budete škrábat jejich povrch nebo se k nim chovat jinak nešetrně.

Pokud jde o cenu, ani ta dnes není spolehlivým vodítkem. Mořské jsou dražší, protože mořské perlorodky produkují perel méně. Říční perly vyjdou levněji.

Nenechávejte pravé perly ve vlhkém prostředí

Nezkoušejte jejich pravost žádnými chemickými cestami

Při nákupu si nechte vystavit cerfifikát o jejich pravosti

 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-poznat-prave-perly-rady.html