jaktak.cz

Jak se připravit na lyžařskou sezonu

Babí léto je nenávratně pryč a milovníci sjezdového lyžování už nedočkavě vyhlížejí sníh a první příležitost opět vyrazit na kopec. Připravte se na zimu s předstihem, ať vás její náhlý příchod nezaskočí.

Co je potřeba

Začnete s tím, že si zrevidujete svoje kompletní lyžařské vybavení, popřípadě se vrhnete do pořizování nového. Od oblečení, přes chrániče až po lyže a běžky, celý sortiment pořídíte na jednom místě ve specializovaném obchodě Harfasport. Možná na své výbavě objevíte nevzhledné škrábance nebo opotřebovaná místa, na která jste přes léto zapomněli. A lyžování s děravými rukavicemi není nejpříjemnější záležitostí.

Krok 1

Ve správném oblečení vydržíte lyžovat celý den

Prohlídku nebo nákup začněte u oblečení na lyže. Kvalitní a pohodlné oblečení může být právě tím rozhodovacím prvkem, díky kterému vydržíte lyžovat celý den místo toho, abyste to po obědě vzdali. Během sezony se na sjezdovkách můžete setkat s různým počasím. Teploty hluboko pod bodem mrazu vystřídá jarní lyžovačka, ale se správným oblečením budete připraveni na vše. Řiďte se zásadami tří vrstvého systému: první vrstva sací – druhá zateplovací – třetí ochranná. Termoprádlo vaše tělo udrží v suchu, zateplovací vrstva zaručí, že vám nebude zima a díky ochranné vrstvě si užijete lyžovačku i při hustém sněžení.

Časy beztvarých kombinéz jsou naštěstí pryč a oblečení na lyže je nejen funkční, ale i slušivé. Nepodceňte ani udržení končetin v teple. Kvalitní ponožky a příjemné hřejivé rukavice jsou povinností každého lyžaře. Všechny části oblečení zkontrolujte a podle pokynů uvedených na cedulce ho vyčistěte. Nečistoty a prach mohou totiž snižovat specifické vlastnosti voděodolných bund a kalhot.

Krok 2

Neriskujte zranění

Poté přichází na řadu všechny chrániče. Dávno neplatí, že helmu na lyže nosí jen děti. Je to část vybavení, kterou by měl mít jednoduše každý. I tomu nejzkušenějšímu lyžaři se může přihodit nehoda a helma společně s chráničem páteře je sázkou na jistotu a spolehlivou ochranu před vážnými zraněními. Neodkládejte pořízení lyžařské helmy na příští sezonu, je to malá investice do vaší bezpečnosti.

Konečně se můžete zaměřit i na samotné lyže a lyžáky. Lyže, které několik měsíců ležely ve sklepě, nechte zkontrolovat a seřídit ve specializovaném servisu. Pokud se rozhodnete pro nákup nových sjezdových lyží, rozhodně navštivte kamennou prodejnu, kde vám profesionální prodavači poradí s výběrem s ohledem na vaši tělesnou stavbu i úroveň lyžařských schopností. Stejně tak dobře poradí, jaké lyžáky vám budou nejlépe vyhovovat. Nové lyže ihned seřídí tak, abyste po té co napadne první sníh, mohli ihned vyrazit.

 

Krok 3

Připravte i svoje tělo

Každou lyžařskou dovolenou si užijete ještě o mnoho víc, když kromě poctivé přípravy vybavení, připravíte i sebe. Ideálně se začněte fyzicky připravovat alespoň dva měsíce před tím, než na lyže nebo snowboard vyrazíte poprvé. Zaměřte se na sporty, které podporují trénink rovnováhy a obratnosti celého těla. Zajděte si například párkrát do týdne zaběhat, zahrát fotbal nebo squash nebo vyrazte na kolečkové brusle.

V případě, že potřebujete vaši lyžařskou výbavu omladit o pár kousků nebo si chcete pořídit kompletně novou, vše sežene na jednom místě v Harfasportu, největším specializovaném obchodě na prodej lyží a kol v České republice. Vyškolení prodejci vám skvěle poradí a pomohou s výběrem, nové nebo vám vaše stávající lyže seřídí.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-se-pripravit-na-lyzarskou-sezonu.html