jaktak.cz

Jak sušit prádlo v sušičce

Sušička už dnes není luxusem, naopak se stále častěji stává běžnou součástí domácnosti. Jak ji ale správně používat, abyste dosáhli co nejlepšího výsledku a vyhnuli se karambolům ve formě o dvě čísla menšího prádla? Podívejte se na jednoduchý návod. Pro co nejlépe vysušené prádlo byste také neměli podcenit její výběr, dnešní inteligentní přístroje toho udělají spoustu za vás. Na portálu Arecenze.cz můžete vybrat nejlepší sušičky i pračky podle jejich porovnání.

Krok 1

V první řadě je dobré ověřit si, které prádlo vůbec můžete sušit. Na cedulce oblečení najdete ikonku sušičky jako čtverec s kruhem uvnitř. Pokud je kruh vyplněný černou nebo přeškrtnutý, prádlo se na sušení nehodí. V takovém případě jej v sušičce nesušte, odvážnější jedinci mohou vyzkoušet šetrný program. V kruhu ještě může být jedna nebo více teček, jedna tečka označuje nejšetrnější program, prádlo se třemi tečkami můžete sušit i na vysoké teploty.

Co do sušičky většinou nepatří:

  • Krajky
  • Hedvábí
  • Vlna
  • Plastové zipy
  • Nažehlovací potisky

Krok 2

Správně postupovat byste měli už při praní. Do sušičky nepatří prádlo příliš mokré, ideální je odstřeďovat na 1 200 a více otáček za minutu. Správně dávkujte prací prostředek, zbytky ve tkanině mohou zanášet sušičku. Do sušičky patří jen vyprané prádlo, výjimkou jsou modely s refresh programem, který zbaví oblečení zápachu nebo zvířecích chlupů. Rozhodně ale nikdy nedávejte do sušičky prádlo vyloženě špinavé. Například olejové skvrny se mohou při sušení dokonce vznítit.

Krok 3

Základem dobře vysušeného prádla je správně zvolený program. Nápovědu najdete na cedulkách oblečení, jak jsme již zmínili. Lepší modely mají čidlo zbytkové vlhkosti, které upravuje délku sušení. Sušičku nepřeplňujte. Při vkládání prádla do sušičky zapněte všechny zipy, oblečení s potiskem a flitry obraťte naruby a spodní prádlo nebo jemné tkaniny sušte ve speciálních koších. Prádlo provoníte osvěžovačem ve formě ubrousků nebo nádobky s tekutinou. Oblíbené jsou také gumové balonky pro načechrání prádla.

Krok 4

Po sušení je důležité prádlo co nejrychleji vyjmout a poskládat nebo pověsit. To vám usnadní časovač, který můžete nastavit například na váš příchod z práce. Některé prádlo, například vlnu, je třeba nechat ještě doschnout na vzduchu, úplné vysušení by jej zničilo. Některé sušičky prádlo po skončení programu ještě otáčí, aby snížily pomačkání.

Krok 5

Samotná sušička také vyžaduje péči. Filtr sušičky je ideální čistit po každém sušení. Pokud máte model bez odvodu kondenzátu do odpadu, musíte pravidelně vyprazdňovat také kondenzační nádobku. Vodu z ní můžete využít třeba do napařovací žehličky.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-susit-pradlo-v-susicce.html