jaktak.cz

Ochranné pomůcky a pracovní oděvy pro elektrikáře

Jste-li elektrikář nebo se chystáte pustit do výkonu této profese, ať už jako živnostník, nebo zaměstnanec, pravděpodobně vás čeká výběr ochranných pracovních pomůcek. Co všechno budete k výkonu svého povolání potřebovat? Do čeho se vyplatí investovat a co naopak pro začátek pořizovat nemusíte?

Krok 1

S kterými riziky musíte počítat

Prvním naprosto jasným a prakticky nejzásadnějším rizikem při práci elektrikáře, které napadne i každé malé dítě, je zásah elektrickým proudem. Stačí chvilková nepozornost, drobné zaváhání a i zkušený elektrikář může udělat chybu, která může vážně ohrozit jeho život.

K dalším neméně závažným rizikům v závislosti na konkrétně vykonávané činnosti a pracovním prostředím je hrozba:

· popálenin,

· zranění v důsledku exploze,

· pádu při práci ve výškách,

· respiračních problémů při práci na staveništích,

· poškození zraku,

· nepříznivých klimatických podmínek (prochladnutí, nebo naopak přehřátí organismu).

Krok 2

Které pracovní pomůcky budete potřebovat

Možná patříte k elektrikářům, kteří jsou zvyklí pracovat bez rukavic. Ať vás k tomu vede váš zvyk z minulosti nebo strach, že kvůli rukavicím nebudete mít v rukách cit, jistě pro vás bude zajímavá informace, že v posledních letech prošel vývoj rukavic poměrně zásadními změnami. Proti mechanickému riziku, kterému jste při elektrikářské práci vystaveni, byly vyvinuty rukavice, které ani při práci s velmi drobnými součástkami nepřekážejí, a přesto velmi dobře chrání pokožku. Vybrat si můžete buď jednorázové rukavice (například z nitrilu nebo latexu), nebo máčené rukavice (například v tenké vrstvě nitrilové pěny).

Pro servis stožárů s vysokým napětím je vhodné použít kvalitní latexové izolační rukavice, které dokáží zásadně snížit riziko zásahu elektrickým proudem. Rukavice by vždy měly odpovídat hodnotám napětí, kterým můžete být vystaveni. Dbejte na to, aby rukavice nebyly nijak poškozeny a aby nevypršela jejich zaručená trvanlivost. Dále je vhodné také použít vrchní kožené rukavice nebo silné izolační rukavice (například speciální tzv. dielektrické rukavice).

Při zásahu elektrickým proudem je podstatné, aby vaše ochrana byla komplexní. To se týká rukavic, ale také oděvu a obuvi. Ochranná obuv s izolačními vlastnostmi bývá rozlišena symboly P (vodivá obuv), A (antistatická obuv) a I (izolační obuv).

Oblečení musí být vždy vybíráno z nehořlavého materiálu. Ve výbavě každého elektrikáře by rozhodně neměla chybět ani ochranná přilba s ochranným štítem.

Krok 3

Vybavení do extrémních podmínek

Pokud budete pracovat ve výbušném prostředí, musíte se při výběru pracovního vybavení podřídit evropské směrnici ATEX (Atmosphere Explosive). Ta zahrnuje i výčet požadavků na pracovní oblečení, které chrání proti teplu a ohni (norma EN ISO 11612:2008), a oblečení, které chrání proti tepelným účinkům elektrického oblouku (norma EN ISO 61482:2009).

Nepodceňujte ani práci při výškách. Můžete být sebezkušenějším horolezcem, a přesto vám drobná chyba může přinejmenším značně zkomplikovat život. Nepodceňujte proto jistící prostředky, jako jsou kvalitní lana, postroje, tlumiče a zachycovače pádu.

Při práci na staveništích budete pravděpodobně vystaveni znečištěnému prostředí s vyšší prašností, nadměrnému slunečnímu záření nebo naopak dešti, mrazu a sněhu. Zahrňte proto do své výbavy jednorázové respirátory, kvalitní oblečení do deště nebo do chladu, sluneční brýle a další ochranné pomůcky, kterými předejdete mnoha zdravotním rizikům a které značně zpříjemní vaši práci.

Krok 4

Investice, která se vyplatí

Jste-li začínající elektrikář a nechcete do vybavení investovat zpočátku příliš mnoho finančních prostředků, zamyslete se především nad tím, v jakém prostředí budete pracovat a bez čeho se rozhodně neobejdete.

Při výběru ochranných pomůcek a pracovních oděvů mějte vždy na paměti, že jde především o ochranu vašeho zdraví, ne pouze o splnění zákonných norem. Vybírejte proto pouze kvalitní vybavení (například v e-shopu Ardon.cz), které bude vzájemně kompatibilní a dobře se postará o ochranu vašeho zdraví.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/ochranne-pomucky-pracovni-odevy-pro-elektrikare.html