jaktak.cz

Jak prát a sušit látkové plenky

Látkové plenky jsou nejen ekologičtější a než běžné jednorázové plenky, ale jsou pro děti také zdravější, protože neobsahují žádné škodlivé chemické látky. Používáním látkových plen během plenkového období lze výrazně ušetřit. Důležitá je však správná péče, aby byla zachována co nejdelší životnost látkových plen. Přinášíme vám několik praktických rad jak moderní látkové plenky prát a sušit tak, aby vám vydržely co nejdéle.

Krok 1

Použité látkové plenky skladujeme nasucho v plastovém kyblíku s víkem. Počůrané plenky do kyblíku jednoduše vhodíme. Plenky pokakané nejprve zbavíme zbytku stolice, což lze nejsnáze pod sprchou, případně kartáčkem a tekoucí vodou a poté plenku vyždímáme. Následně můžeme skvrnu ještě přetřít žlučovým mýdlem. Do kyblíku nepřidáváme žádnou vodu ani roztok. V případě zápachu, můžeme na víko kápnout malé množství éterického oleje. Takto plenky skladujeme nejdéle tři dny, poté je nutné je vyprat, jinak může dojít ke vzniku plísně či poškození materiálu.

Krok 2

Před samotným praním je po vložení plenek do pračky nejlepší nastavit program máchání s odstředěním. K máchacímu cyklu nepředáváme žádný prací prostředek. Jde nám o to, aby se pleny nepraly celý hlavní cyklus i s močovinou, protože by mohly po čase začít zapáchat i po vyprání.

Krok 3

Moderní látkové plenky (mají gumičky, fleece, PUL zátěr atd.) pereme při teplotě 60 °C, která je dostatečná, aby se zničila většina choroboplodných zárodků. Spolu s plenkami můžeme prát i libovolné světlé prádlo, důležité je nepřeplňovat pračku. Pleny jsou vysoce nasákavé, a pokud je pračka příliš plná, perou se pleny v nedostatečném množství vody. Není vůbec od věci použít volbu „více vody“, případně máchací cyklus navíc.

Krok 4

Volíme šetrný prací prostředek, který nedráždí pokožku dítěte (senzitive prací prášky a gely). Můžeme vybrat klasickou nebo ekologickou variantu, nedoporučuje se však použití mýdlového slizu, kvůli riziku zanášení plen (a jejich následného výraznějšího opotřebení) i pračky. Při praní plen nikdy nepoužíváme aviváž. Pro změkčení můžeme použít ocet nebo roztok kyseliny citrónové.

Krok 5

Vyprané plenky sušíme volně na šnůře nebo sušáku, můžeme sušit i na šetrný program v sušičce na prádlo. Plenky, které neobsahují PUL zátěr a gumičky můžeme sušit bez obav také přímo na topení, někdy však bývají po uschnutí tvrdší. Výhodné je i sušení na sluníčku, protože slunce velmi dobře bělí skvrny. Přímému slunci však nevystavujeme PUL materiál, protože hrozí popraskání ano potištěné plenky kvůli blednutí barev. Plenky není nutné žehlit, u některých je to dokonce zakázáno.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-prat-susit-latkove-plenky.html