jaktak.cz

Jak bojovat s jarní únavou

Na jaře velkou většinu z nás postihne tzv. jarní únava. Organismus je vyčerpaný z dlouhé zimy, nedostatku slunečních paprsků a vitaminů. Přinášíme několik typů, jak nad jarní únavou zvítězit.

Krok 1

Bojovat proti jarní únavě můžete změnou jídelníčku. Jezte méně, ale častěji. Vynechte tučná jídla a omezte cukr, kofein a alkohol. Do jídelníčku zařaďte více ryb, bílého masa, zeleniny a místo sladkého dezertu si vezměte kousek ovoce. Nezapomínejte na dostatečný příjem tekutin, nejlépe čisté vody, bylinných čajů a zeleninových šťáv. Minerálky pijte v omezeném množství a jejich značku střídejte. Perlivé vodě se vyhněte. Na jaře ještě není dostatek čerstvé zeleniny, rychlená ze supermarketu není tak bohatá na vitaminy a často obsahuje i zvýšené množství nežádoucích látek. Vitaminy můžete doplnit multivitaminovým přípravkem z lékárny, ale myslete na to, že konzumaci zeleniny a ovoce nenahradí.

Krok 2

Dopřejte si každodenní vycházku na čerstvém vzduchu. Využijte k vycházce každý slunečný den. Sluneční záření podporuje tvorbu vitaminu D v organismu. Na jaře máme tohoto vitaminu nedostatek, v zimě se tvoří méně, právě proto, že je nedostatek slunečního svitu. K vycházce si vyberte nějaké klidné místo, např. park, les, zkrátka místo, kde vás nebude nikdo rušit a kde budete moci relaxovat a věnovat se dechovému cvičení. Zkuste po dobu asi 10 minut klidně a zhluboka dýchat. Doporučuje se 12-16 nádechů za minutu. Takovéto dechové cvičení údajně uvolní napětí a sníží krevní tlak.

Krok 3

Zamyslete se nad tím, jak spíte. Dospělý člověk by měl spát asi 7 hodin. Dlouhodobý nedostatek (ale i nadbytek) spánku je pro organismus škodlivý. Je velmi důležité dodržovat několik zásad pro zdravý spánek. Večer, před ulehnutím, byste se měli věnovat jen příjemným a nenáročným činnostem. Neřešte složité situace. Poslední jídlo byste měli konzumovat nejméně 3 hodiny před spaním. Večer nepijte kávu ani čaj. Uléhejte ve vyvětrané ložnici, kde není ani příliš teplo, ani velká zima. Pokud nemůžete usnout, lepší než prášek na spaní je meduňkový čaj nebo teplé mléko s medem. Pomáhá i večerní procházka. (Výhoda pejskařů, ti na procházku musejí :))

 

Krok 4

Nakonec přidám několik tipů pro vyznavače přírodní léčby bylinkami. V lidovém léčitelství se doporučují očistné kúry pomocí bylinek. Brzy na jaře najdete v přírodě mladé výhonky kopřiv (rostou téměř všude). V lužních lesích během dubna raší česnek medvědí. Obě bylinky jsou léčiteli doporučovány pro čtyřtýdenní jarní očistu. Česnek medvědí se sbírá v dubnu a květnu před rozkvětem. Používají se čerstvé listy. Přidávají se do polévek, sypou se jimi brambory, chléb s máslem, dělá se z nic špenát. Lidé s citlivým žaludkem by měli listy nakrájet nadrobno, zalít vroucím mlékem a nechat 3 hodiny louhovat. Pak pít po doušcích.

Kopřiva je léčivá celá, oddenek, listy, květy i stonky. Čaj z mladých výhonků se pije nalačno půl hodiny před snídaní a přes den ještě jeden nebo dva šálky po doušcích. Kopřiva na čaj se pouze spaří. (Recepty a doporučení od Marie Treben).


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-bojovat-s-jarni-unavou.html