jaktak.cz

Jak využít ořechy pro zdraví

Jistě víte, že ořechy obsahují velké množství zdraví prospěšných tuků. Jednotlivé druhy ořechů však obsahují mnohem více cenných látek. Pokud se chcete dozvědět, jak využít ořechy pro Vaše zdraví, potom je následující článek určen právě pro Vás.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy jsou zásobárnou kvalitních bílkovin, nenasycených tuků, vitamínů (např. vitamíny skupiny B, vitamín E) a minerálů (draslík, hořčík, železo, zinek, měď atd.). Tento druh ořechů napomáhá regulovat krevní tlak, snižuje cholesterol, má protizánětlivé účinky, uklidňuje nervy, působí jako prevence před vznikem rakoviny a kardiovaskulárních chorob, má příznivý vliv na stav nehtů, vlasů a pokožky, na vývoj mozku a inteligence.

Krok 2

Lískové ořechy

Lískové ořechy jsou zdrojem zdravých tuků, bílkovin, vitamínů skupiny B, vápníku, hořčíku, fosforu, manganu a dalších nezbytných látek. Působí proti ledvinovým kamenům, zvyšují odolnost proti stresu, snižují cholesterol a hladinu cukru v krvi, mají příznivý vliv na stav očí. Jsou tedy velmi vhodné i pro diabetiky. Současně napomáhají zpomalovat proces stařecké demence.

Krok 3

Para ořechy

Para neboli brazilské ořechy jsou sice velmi kalorické, nalezneme v nich však obrovské množství selenu (100 g para ořechů obsahuje až 3485 % doporučené denní dávky), velké množství vitamínu E, vitamíny skupiny B, z minerálů pak kromě selenu také měď, hořčík, mangan, vápník, draslík, železo a zinek. Selen pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocněním, cirhóze jater a rakovině.

Krok 4

Pekanové ořechy

Pekanové ořechy jsou tvarem podobné vlašským ořechům, jejich chuť je však sladší a jemnější. Jsou plné vitamínů skupiny B, draslíku, vápníku, železa a fosforu, obsahují i provitamín A. Jejich konzumace pomáhá mimo jiné předcházet rakovině, zvyšuje obranyschopnost organismu, působí proti křečím, brání před vznikem žlučových kamenů, podporuje trávení a snižuje cholesterol.

Krok 5

Mandle

Mandle se sice neřadí mezi ořechy (jedná se o jádra pecky), přesto je nesmíme opomenout. Mandle obsahují více vlákniny než všechny druhy ořechů. Dále v nich naleznete antioxidanty (nejvíce je jich ve slupce), vitamín E, mangan, hořčík a mnoho dalších cenných látek. Tato semínka bojují proti vzniku rakoviny, onemocnění srdce či cév a proti Alzheimerově chorobě, mají také blahodárný vliv na funkci střev a pomáhají snižovat hmotnost.

 

  • Pokud nechcete přibrat, konzumujte ořechy pravidelně v menším množství. Stačí asi hrst ořechů denně. U para ořechů kvůli velmi vysokému obsahu selenu postačí 2–3 kusy denně.
  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Varování

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-orechy-pro-zdravi.html