jaktak.cz

Užíváte léky? Před těmito potravinami byste se měli mít na pozoru

Kombinovat léky s některými potravinami, alkoholem nebo kouřením může být nebezpečné. I zdánlivě neškodné medikamenty mohou mít škodlivé vedlejší účinky, pokud se zkombinují s některými, třeba i přírodními produkty. Lékové interakce vždy konzultujte se svým lékařem nebo lékárníkem.

Co je potřeba

Jako lékové interakce nazýváme stav, při kterém pacientem užívané léky nevhodně reagují v jeho organismu s dalšími látkami. Každému se asi hned vybaví užívání antibiotik s alkoholem, které může poškodit pacientova játra. Lékové interakce se ale netýkají jen antibiotik a alkoholu. Potíže pacientů mohou nastat i při kombinování léků se stejným účinkem, například pokud vám je předepíší dva rozdílní lékaři. Nejčastěji pacienti nevědomky užívají zvýšené dávky paracetamolu nebo ibuprofenu, protože si neuvědomují, že tablety od jiného výrobce obsahují stejnou léčivou látku.

Krok 1

Účinek léků ovlivňují i potraviny

Konzumace ovoce, zeleniny a bylinných čajů při nemoci je obecně považována za zdraví prospěšnou. Jenže některé plody přírody mohou být nebezpečné.

Vědecké studie prokázaly, že citrusy ovlivňují vstřebání léků v těle pacienta. Nebezpečný je zejména grapefruit. Pacient se snadno může léky předávkovat, protože citrusová šťáva pomáhá absorbovat více účinných složek, než je potřeba.

Bylinky a léky spolu také nepříznivě reagují, především odvar z třezalky tečkované má nevyzpytatelné účinky s medikamenty na ředění krve. Podobně některé léky ovlivňuje i nadměrná konzumace česneku, kysaného zelí nebo pití mléka.

O tom, co ovlivňuje účinky léků, se vždy poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem. Mnoho pacientů má obavy, že jim lékař zakáže jejich oblíbené pochutiny. To ale nemusí být vždy pravda. Zjistěte si proto, jaké potraviny je vhodné omezit při užívání vašich léků, a předejděte tak nepříjemným zdravotním komplikacím.

Chcete se dovědět více informací? Navštivte rubriku „lékové interakce“ na webu alphega-lekarna.cz.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/uzivate-leky-pred-temito-potravinami-byste-se-meli-mit-na-pozoru.html