jaktak.cz

Jak vybrat dřez

I když stále více lidí využívá myčku, dřez je nedílnou součástí kuchyně. Používáme ho mj. na odkládání a osušení nádobí, přípravu pokrmů, mytí ovoce a zeleniny, a navíc může být ozdobou kuchyňské linky. Jak vybrat ten správný?

Krok 1

Celkové provedení

To, kde bude dřez v kuchyni umístěn, a v jakém provedení ho pořídíte, je dobré zvážit při počátečním zařizování kuchyně. Ujasněte si, na co všechno plánujete dřez používat, jak často budete vařit, a kolik Vás v domácnosti žije.

Zatímco na umytí jablka či naplnění konvice stačí jednoduchý dřez, pro časté vaření a mytí nádobí z velkých hostin se hodí spíše pořádný dvoudřez s odkládací plochou (tzv. odkap) a případně ještě s vaničkou určenou na příbory. Pokud si odkap nepřejete, pak zajistěte alespoň dostatek místa kolem dřezu na odkládání věcí.

Elegantní řešení poskytují rohové dřezy, které vyplní jinak prázdný prostor v rohu kuchyňské linky. Nutným předpokladem je ale snadný přístup do tohoto rohu, takže na objemné skříňky nad pracovní plochou zapomeňte.

Krok 2

Hloubka dřezu

Nejmělčí dřezy se od těch nejhlubších liší sice jen o pár centimetrů, ale i tak to výrazně ovlivní komfort používání. Pořádný dřez by měl být hluboký minimálně 19 cm, v opačném případě často voda stříká kolem.

Krok 3

Materiál

Vybírat můžete z nerezu, keramiky, granitu, případně i umělého kamene.

Granit nemá jednoznačně dané složení, ale vždy by se mělo jednat o směs žuly a pryskyřice. Právě kvůli žule se jedná o velmi tvrdý materiál, který však v případě nekvalitního provedení může být náchylný k oděru či k praskání. Pokud se rozhodnete pro granit, kupujte dřez jen u ověřeného výrobce.

Keramika je velmi ceněná pro svou schopnost držet si barvu. Odolává kyselým i zásaditým potravinám a nepotřebuje téměř žádnou údržbu. Problém ale nastává, když Vám například vyklouzne mokrý hrnec z rukou, keramika se lehce zlomí či naštípne.

Ze všech zmíněných materiálů stále vede nerez, a to díky své univerzálnosti. Hodí se téměř do každé kuchyně a s ničím se kvůli své barvě „netluče“. Patří mezi odolné materiály, ale počítejte s nutností častého čištění, zejména pokud máte tvrdou vodu, jelikož vodní kámen, ale i mastnota budou stále vidět.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-drez.html