jaktak.cz

Jak cestovat se zvířaty v letadle

Složitost: Složité
Cena: 1001 - 5000 Kč

Už se Vám stalo, že jste chtěli letět na dovolenou, ale nevěděli jste, jak řešit situaci s domácím mazlíčkem? Ne každý má někoho, komu může psa či kočku svěřit, takže, pokud je nechcete umístit do hotelu, nezbyde nic jiného, než je vzít s sebou.

Co je potřeba

přepravka pro zvíře o určitých rozměrech, které požadují dané aerolinky

Krok 1

Sbírejte informace

Před zakoupením letenek si zjistěte, zda vůbec země, do které letíte, akceptuje přivezení zvířete. Tato komplikace se netýká jen vzdálenějších zemí, na problém narazíte i v některých evropských zemích. Pozor dejte i na státy, které sice nejsou cílové, ale přes které letíte, takže trasu přizpůsobte přítomnosti čtyřnohého kamaráda.

Pokud cestujete se štěnětem či kotětem, pak si ověřte, že to daný stát umožňuje. Některé totiž odmítají na své území pustit mláďata mladší, než je jimi stanovená věková hranice.

Dalším krokem je pak výběr aerolinky, která převoz povoluje. Tyto informace a další podmínky se obvykle dočtete na internetových stránkách daných společností. Při nákupu letenky rovnou zvíře nahlaste a rezervujte pro něj místo. Pro klid můžete žádat potvrzení, které předložíte při odbavení.

Krok 2

Co musí zvíře splňovat

Mazlíček musí být očkovaný, především proti vzteklině. Samotné očkování však nestačí, je potřeba k němu mít doklad od veterináře, který je platný do 21 dní od očkování.

Dále se neobejdete bez mikročipu, který musí být také platný.

Pro jistotu se doporučuje ještě potvrzení od veterináře, že je zvíře zdravé a cestování v letadle tak nic nebrání. Máte-li pocit, že by mohlo zvíře cestování špatně snášet, rozhodně si řekněte o léky na utlumení.

Krok 3

Samotná přeprava

Chlupáč bude cestovat buď s Vámi na palubě, nebo v zavazadlovém prostoru.

Roli hraje hmotnost, a tu každá společnost stanovuje jinak. Pokud je zvíře lehčí, než je hranice daných aerolinek, pak poletí přímo s Vámi a budete potřebovat přepravku o určitých rozměrech. Někdy se můžete setkat s prodejem takových krabic přímo od společnosti, se kterou cestujete, vyhnete se tak případným potížím kvůli nadrozměrné přepravce.

Je-li mazlíček těžší, poletí v prostoru pro kufry. Jedinou výjimku tvoří asistenční a policejní psi.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-cestovat-se-zviraty-v-letadle.html