jaktak.cz

Jak získat dotaci na tepelné čerpadlo | Viessmann poradí, jak na to

Pod pojmem tepelné čerpadlo mnozí nevědí, co si představit. Možná, že tento termín slyšeli ve zprávách spojený s nějakými dotacemi… Je to i váš případ? A co když vám může tepelné čerpadlo hodně ušetřit?

Krok 1

Jak funguje tepelné čerpadlo

Tepelné čerpadlo funguje vlastně na stejném principu, jako lednička. Uvnitř tepelného čerpadla je teplonosné medium. To je látka, která se postupně vypařuje, odebírá teplo od zdroje a následně kondenzuje, a tím předává naakumulované teplo na určené místo. A tato látka v uzavřeném okruhu pravidelně obíhá. Pokud snížíme tlak, medium se začne vypařovat a v té době začne akumulovat teplo. Tuto energii přivedeme do místa, kde jí chceme zužitkovat (například do akumulačního zásobníku vody). V tomto místě pak zvýšíme tlak, který způsobí, že teplota média vzroste a okolní teplota se zvýší a následně zvýší i teplotu vody, kterou rozvádíme po domě.

 

Krok 2

Výhody tepelných čerpadel

Celý proces výroby tepla v tepelném čerpadlu je poháněn jen za pomocí velmi malého přispění elektrické energie. Takže účty za elektřinu se vám výrazně sníží. Náklady na vytápění domu i zajištění teplé vody se mohou snížit až o 60%. Díky tepelnému čerpadlu již nebudete závislí na ceně fosilních paliv a také nebudete přispívat k neustálému zvyšování obsahu CO2 v atmosféře.

Ačkoliv se mohou vstupní náklady zdát vysoké, návratnost investic je v rozmezí 5-10 let. Životnost tepelného čerpadla je minimálně o 10 let větší, tedy přibližně 20 let.

Krok 3

Nové čerpadlo do starého domu?

Ale ano! Tím, že je v domě již použito další zařízení na vytápění, lze stávající zařízení použít jako záložní zdroj a tím se výrazně snižují investiční náklady. Tepelná čerpadla ve starém domě se dají zabudovat pod povrch zahrady nebo na fasádu domu. Nemusíte mít strach, že by vám kazila pohled do zahrady nebo na dům. Přečtěte si více informací o tepelných čerpadlech ve starém domě.

Krok 4

Kotlíková dotace je i na čerpadla

O dotaci ve výši až 127 500 Kč můžete žádat na svém krajském úřadu. Podmínkou pro získání dotace je využití akumulační nádoby stávajícího topného systému. Což se vztahuje právě na starší domy, které čeká rekonstrukce. Nejspíš to bude nějaké papírování, ale i s tím vám může pomoci Viessmann a navíc vám poradí i s výběrem správného typu čerpadla. Zkušení odborníci mohou vyřídit státní dotaci přímo pro vás. Více informací získáte také na www.tepelka.cz.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-ziskat-dotaci-na-tepelne-cerpadlo-viessmann-poradi-jak-na.html