jaktak.cz

Jak připravit dítě na pobyt v nemocnici | rady pro rodiče

Jak připravit dítě na pobyt v nemocnici | rady pro rodiče. Nejedna rodina zažívá stres, když se zjistí, že dítě musí do nemocnice. Situaci vnímají nepříjemně rodiče i děti.

Pobyty v nemocnici mohou mít různé důvody. Nejčastěji se jedná o úrazy, menší operace, případně infekce, ale občas pochopitelně dochází i k hospitalizacím kvůli závažnějším nemocem. Z toho vyplývá, že se pobyty zásadně liší délkou, závažností, a také záleží na věku dítěte. Jak dítě připravit různě staré děti na hospitalizaci?

Krok 1

Pobyt s dítětem v nemocnici

Je-li vaše dítě menší, určitě stojí za zvážení společná hospitalizace. Nemocnice pro to mívají různá pravidla, proto se vždy informujte předem. Jedním způsobem je hospitalizace rodiče s dítětem na pokoji, druhou alternativu představuje ubytování matky v pokoji pro ostatní maminky a třetí možností je pobyt rodiče přes celý den, tj. mimo návštěvní hodiny s tím, že dítě spinká v nemocnici samo.

Krok 2

Vysvětlete situaci

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv zmíněný způsob, pak ale stejně připravte dítě na to, co ho čeká. Čím starší je, tím dříve je vhodné s přípravou začít. Nejdříve se informujte u odesílajícího lékaře, který by vám měl rámcově sdělit, co vás bude čekat. To pomůže eliminovat strach z neznáma.

Nenechte na sobě před dítětem znát, že jste sami nervózní a že se o něj možná i trochu bojíte. Mluvte klidně, jasně a říkejte pravdu. Budete-li lhát, že dítě nezažije žádný bolestivý zákrok, pak akorát ztratíte jeho důvěru. Vysvětlete, že strach je normální, protože i dospělí se občas bojí, ale že mu doktoři chtějí pomoci a že takhle bude brzy v pořádku.

Lepší pochopení můžete podpořit například hrou s plyšáky, které taky čeká ošetření.

Krok 3

Motivujte dítě

Zdůrazněte, že až bude po všem, bude zase moci dělat to, co předtím. Dítě podpoříte také tak, že mu řeknete, že v nemocnici budou mít určitě jiné hračky a knížky, že tam potká nové kamarády, apod.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-dite-na-pobyt-v-nemocnici-rady-pro-rodice.html