jaktak.cz

Jak vybrat žehličku

Jak vybrat žehličku | rady a tipy. Napařovací žehlička, parní stanice a funkce odvápnění. I s těmito pojmy se můžete při výběru žehličky setkat. Jak vybrat žehličku, která Vám bude vyhovovat, a na co všechno se při koupi zaměřit?

Krok 1

Typ žehličky

Nejdříve si rozmyslete, kolik prádla a jak často chcete žehlit. Při častém žehlení se vyplatí koupit si napařovací žehličku, nebo rovnou parní stanici. „Napařovařka“ pracuje s párou a je to klasická žehlička s nádržkou, do které dolijete vodu. Hodí se do většiny domácností.

Pro ty, kteří chtějí žehlit jako profesionálové nebo se starají o prádlo velké rodiny, se nabízí parní stanice. Její pořizovací cena ale často šplhá do řádů tisíců.

Pokud sem tam žehličkou přejedete pár kousků oblečení, možná si vystačíte se suchou žehličkou. Ta nemá zřízené napařování, takže žehlení probíhá zasucha, a její použití není vhodné na syntetické materiály. Suché žehličky jsou nejlevnějším typem, seženete je od pár set korun. Další variantou, která příliš nezatíží Vaši peněženku, je méně výkonná a bezdrátová cestovní žehlička.

Zejména k suchým typům žehličky lze přikoupit ještě napařovač oděvů, který zjednodušuje žehlení hlavně tvrdších materiálů.

Krok 2

Žehlící plocha a velikost zásobníku s vodou

Mezi kvalitní materiály se řadí keramika a platinum. Pokud hledáte levnější typ, pak můžete vybírat z méně kvalitního nerezu či teflonu.

Při žehlení většího množství prádla se vyplatí pořídit si „napařovačku“ s větším zásobníkem vody. Počítejte ale s tím, že celková hmotnost přístroje bude větší.

Krok 3

Příkon a parní výkon

Příkon žehličky, která se rozehřívá rychle, začíná zhruba na 2 000 W, a výkon odrážející množství vypouštěné páry vybírejte minimálně v hodnotě 50 g/min. Některé modely disponují funkcí parního rázu, kdy se větší množství páry vypustí najednou, což se vyplatí u vysoce pomačkaného prádla.

Krok 4

Další funkce

Anti-drip je mechanismus, který brání odtoku vody při žehlení na nižší teplotu. Odvápňovací systém se hodí do domácností, kde teče tvrdá voda. Pokud žehlička nebude vybavena tímto systémem, pak stačí použít vodu destilovanou.

Automatické vypínaní je v podstatě druh bezpečnostní pojistky, při delší nečinnosti se přístroj sám vypne.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-zehlicku.html