jaktak.cz

Jaké jsou druhy intolerance laktózy

Víte, co je intolerance laktózy a jak vzniká? Pokud nikoliv, pak jste na správném místě. Obojí vám objasníme, soustředit se přitom budeme především na to, jaké jsou jednotlivé druhy intolerance laktózy. I tady totiž dostanete přesnou odpověď na to, jak intolerance laktózy vzniká. Laktóza je v podstatě cukr nacházející se v kravském mléku. Lidské tělo laktózu zpracovává prostřednictvím enzymu s názvem laktáza. Obecně vzato, intolerance vzniká v momentu, kdy lidské tělo nemá dostatek laktázy. Jaké jsou tedy 3 základní druhy intolerance laktózy?

Krok 1

Vrozená intolerance laktózy

Prvním typem laktózové intolerance je vrozená. Vyskytuje se v populaci velmi vzácně. Na celém světě je známo pouze několik málo případů. S největší pravděpodobností jí tudíž nikdo ve vašem okolí nejspíše trpět nebude.

Krok 2

Primární druh intolerance laktózy

Pokud máte intoleranci laktózy, nejspíše se bude jednat o primární typ. Jedná se fakticky o geneticky daný úbytek laktázy, který začíná od druhého roku lidského života. Laktázy ubude až 90 %. Co se týká příznaků, ty se nemusejí objevit nezbytně již v dětství, ale mohou přijít klidně až v dospělosti. V mnohých hypotézách jsou uváděny závěry, že existuje takzvaný variantní gen způsobující úbytek laktázy v těle.   

Krok 3

Sekundární druh intolerance laktózy

I tento typ onemocnění se v populaci vyskytuje. Hovoří se o něm v souvislosti s chorobami zažívacího traktu. Postupně je likvidován takzvaný kartáčový lem, případně se zrychluje průchod zažívacím traktem. Jedná se z drtivé většiny o přechodnou záležitost, jež za čas zmizí. Jinak může toto onemocnění vzniknout také jako důsledek ozařování, braní některých léků, případně po absolvování nejrůznějších chirurgických zákroků. I proto se vyplatí dodržování zdravého jídelníčku. Vyzkoušejte zdravou snídaňovou směs a zkuste také přidat do jídelníčku ovoce se zeleninou a další zdravé potraviny.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jake-jsou-druhy-intolerance-laktozy.html