jaktak.cz

Jak ušetřit na ceně povinného ručení?

Pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem motorového vozidla neboli též povinné ručení je mnohými považováno za nutné zlo, které je vyžadováno zákonem. Pravdou je, že ačkoli je toto pojištění nezbytné pro každého řidiče, nemusíme na něm nutně přeplácet, a proto Vám v dnešním článku přinášíme pár praktických tipů na to, jak sjednat vhodné povinné ručení a co nejvíce ušetřit.

Krok 1

K čemu je povinné ručení a co ovlivňuje jeho cenu

Z povinného ručení je hrazena škoda, kterou svým vozidlem způsobíme jiným osobám (na zdraví či na majetku). Stejně tak můžeme očekávat, že v případě dopravní nehody a poškození našeho vozidla či zdraví, nám bude škoda uhrazena z titulu povinného ručení viníka. Cenu na povinné ručení ovlivňují zejména technické parametry pojišťovaného vozu, předchozí škodní průběh pojištění, způsob sjednání pojistky a v neposlední řadě i údaje o samotném pojistníkovi.

Krok 2

Věk a bydliště pojistníka

U většiny pojišťoven zpravidla platí, že čím mladší je pojistník, tím vyšší je konečná cena pojištění. Je tomu tak proto, že dle interních statistik pojišťoven je právě u mladých řidičů nejvyšší pravděpodobnost vzniku pojistné události a tedy i nejvyšší riziko pro pojišťovnu, že bude muset vyplácet pojistné plnění. Obdobné je to u místa bydliště pojistníka, neboť v menších obcích s nižším provozem, je pravděpodobnost nehody o mnoho menší nežli ve velkoměstě, a proto je i cena pojištění v tomto případě nižší. V tomto ohledu se mladému řidiči vyplatí vozidlo pojistit na svého rodiče, popřípadě na jinou starší osobu z rodiny.

Krok 3

Bonusy a malusy

Škodní průběh pojištění je představován systémem bonus/malus, kdy za každé období bez pojistné události je cena pojištění snižována, a naopak každá pojistná událost vede k mírnému zvýšení ceny pojištění. Při sjednávání povinného ručení se vždy vyplatí nahlédnout do pojistných podmínek vybrané pojišťovny, neboť systém bonus/malus se u každého pojistitele mírně liší. Některé pojišťovny Vám za dlouhé období bez pojistné události nabídnou 50 procent slevy z pojistného, jiné až 60 procent. Stejně tak je vhodné prozkoumat o kolik se cena pojištění po každé pojistné události zvýší u jednotlivých pojišťoven.

Krok 4

Frekvence placení pojistného

Při sjednávání pojistky je zpravidla nabízena měsíční, pololetní, čtvrtletní a roční úhrada pojištění. Jelikož je pro pojistitele výhodné obdržet platbu co nejvyšší a co nejdříve, je roční frekvence hrazení pojistného vždy zvýhodněna dodatečnou slevou.

Krok 5

Online sjednání pojištění

Osobní návštěva poboček pojišťoven je časově náročná a je zpravidla poměrně těžké se v jednotlivých nabídkách vyznat. Naproti tomu online sjednání pojištění nabízí nezávazné srovnání ceny povinného ručení během několika minut. Zájemci se po vyplnění základních údajů zobrazí veškeré dostupné cenové nabídky s popisem produktu a podmínkami. Vybranou nabídku lze posléze sjednat online a uhradit s pomocí platební karty či převodem. Výhodou je nejen úspora času ale zejména i peněz, neboť při online sjednání jsou poskytnuty doplňkové slevy a cena povinného ručení je proto výrazně nižší.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-usetrit-na-cene-povinneho-ruceni.html