jaktak.cz

Jak vybrat a pověsit nový lustr v ložnici?

Předěláváte ložnici a starý lustr už dosloužil nebo se do nového prostoru zkrátka nehodí? Vyberte si nový, který do vaší ložnice přesně zapadne. Nemusíte se bát ani instalace, s naším návodem to zvládnete za pár minut.

Krok 1

Jak vybrat nový lustr?

Závěsný lustr je důležitou dominantou. Vybírejte ho proto tak, aby zaujal, reprezentoval daný prostor, ale zároveň nebil do očí a nerozptyloval. To je v prostoru určeném k odpočinku obzvlášť důležité. Na výběr máte dnes z nepřeberného množství, takže se řiďte především zařízením pokoje a svým vkusem. Lustr v ložnici by měl odrážet celkový styl interiéru a měl by mít dostatečné stínítko, které utlumí hlavní světlo a vytvoří v ložnici příjemnou atmosféru pro odpočinek. Abyste intenzitu světla dovedli k dokonalosti, můžete v současnosti vybírat i ze svítidel se stmívačem, u kterých si množství světla mohli nastavovat podle nálady.

Po estetických aspektech lustru je neméně důležitá jeho délka. Tu vybírejte podle výšky stropu v ložnici tak, abyste později lutr nemuseli složitě obcházet a lustr vám nepřekážel. Příliš dlouhý kabel se dá při instalaci chytře schovat, s krátkým kabelem ale delší lustr nevyčarujete.

V případě, že si s výběrem lustru nejste jistí, můžete se vždy obrátit na odborníky pro radu nebo alespoň pro inspiraci. Na Profisvitidla.cz najdete veškeré typy kvalitních svítidel včetně poradenství.

Krok 2

Jak jej nainstalovat

Správný lustr už máte před sebou. Jak ho spolehlivě zavěsit? Postupujte podle následujících kroků:

  1. Jako první věc nikdy nezapomeňte vypojit pojistky. Pokud si nejste jisti, jaké pojistky vypínají proud v ložnici, raději vypojte všechny.
  2. Sejměte kryt lustru. U některých to jde zcela snadno, u jiných budete potřebovat odšroubovat jeden nebo pár malých šroubů. Pokud máte zkoušečku, raději se ještě přesvědčte, že jsou kabely opravdu odpojené od elektřiny.
  3. Po sejmutí krytu odpojte dráty. U starších modelů budete potřebovat opět šroubovák, novější jsou vybaveny jednoduchým plastovým mechanismem.
  4. Po odpojení kabelů lustr svěste z háčku a pověste na něj nový.
  5. Před tím, než budete nový lustr instalovat, se nezapomeňte rozhodnout, jak vysoko jej chcete mít, abyste posléze nezjistili, že visí příliš nízko a nemuseli jste začít od znova.
  6. Nyní je postup stejný, akorát pozpátku. Nejprve zapojte elektrické kabely. Černý a hnědý kabel patří vždy k sobě.
  7. Na závěr kabely stěsnejte k sobě a nasaďte na ně kryt lustru.
  8. Nyní můžete opět zapojit pojistky a ujistit se, že jste lustr nainstalovali správně – rozsvítit.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-povesit-novy-lustr-v-loznici.html