jaktak.cz

Jak ukončit své povinné ručení?

Zjistili jste, že i na povinném ručení můžete ušetřit a rádi byste přešli k jiné pojišťovně? A nejlépe co nejjednodušeji? Prozradíme vám, jak postupovat, abyste své stávající povinné ručení ukončili bez komplikací a dle správných postupů.

Krok 1

Výpověď podejte minimálně 6 týdnů před ukončením pojistného období

U drtivé většiny pojišťoven se povinné ručení sjednává na dobu neurčitou. Výpověď byste ovšem měli podat vždy před ukončením pojistného období, které činí 1 rok. A to nejpozději 6 týdnů před jeho uplynutím.

Krok 2

Výpověď podejte písemně

Málokterá pojišťovna toleruje jen ústní oznámení výpovědi, kupříkladu na pobočce. Výpověď raději i pro svůj klid podejte písemně. Dost práce vám usnadní předvyplněný formulář, který si můžete stáhnout například z portálu ePojištění.cz. Zkontrolujte, zdali vaše žádost o ukončení povinného ručení obsahuje veškeré potřebné náležitosti, a to:

  • jméno a adresu pojistníka (RČ a případně i IČ)
  • adresu pojišťovny
  • důvod výpovědi
  • číslo a název pojistné smlouvy
  • standardní výrok výpovědi: „v souladu s pojistnou smlouvou vypovídám (název pojištění) ve lhůtě 6 týdnů před koncem pojistného období“
  • vlastnoruční podpis a datum podpisu

Krok 3

Žádost vytiskněte a odešlete

Pokud je vše v pořádku, žádost vytiskněte, vyplňte všechny údaje, podepište a odešlete na adresu své pojišťovny.

Krok 4

Vyčkejte na potvrzení o bezeškodném průběhu

Do 30 dnů od odeslání žádosti by vám od pojišťovny mělo přijít potvrzení o vašem bezeškodném průběhu. Pokud toto potvrzení ještě nebudete mít v ruce při sjednávání nového povinného ručení, nic se neděje, stačí, když uvedete alespoň správný počet měsíců, a sleva se vám započítá. Potvrzení doložíte později.

Krok 5

Vaše bonusy přechází s vámi

Jezdíte roky bez nehod? Nemusíte se bát, že o své bonusy při změně pojištění přijdete. Bonusy, tedy sleva na pojistném (zpravidla 5 % za každých 12 měsíců jízdy bez nehod), se vztahuje k vám jako k pojistiteli, nikoliv k pojišťovně či k vozidlu.

Jak sami vidíte, ukončit své povinné ručení zvládne opravdu každý. A pokud o změně pojišťovny doposud jen přemýšlíte, udělejte si malý průzkum a na portálu Epojisteni.cz si porovnejte nabídky zákonných pojištění vozidel od různých pojišťoven. Chcete-li ušetřit, takto snadno zjistíte, jak dosáhnout nejlevnějšího povinného ručení.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-ukoncit-sve-povinne-ruceni.html