jaktak.cz

Jak nahradit cukr při pečení

Jak nahradit cukr při pečení | rady a tipy. Klasický bílý cukr rozhodně neprospívá našemu zdraví. S cukrem roste touha po dalším sladkém. Bohužel s sebou nenese žádná pozitiva. Jedná se pouze o tzv. prázdné kalorie (hodně energie a žádné živiny), které akorát způsobují přírůstek tukové hmoty a zvyšují riziko civilizačních chorob. Pokud si nechceme odepřít sladké, můžeme cukr nahradit. Jaké varianty jsou ty vhodné, a které nikoliv?

Krok 1

Vhodné alternativy cukru

Xylitol (březový cukr)

Jedná se o cukerný alkohol, který se získává z břízy, kukuřice nebo švestek. Chuť i sladivost je velmi podobná běžnému cukru. Výhodou je, že má asi o 40 % méně kalorií než cukr a pozitivně působí na zubní sklovinu. Krevní cukr ovlivňuje pouze minimálně, proto je vhodný při diabetu. Je odolný vůči vysokým teplotám, a tak se může používat i na pečení. Není vhodný pro přípravu karamelu a jako náhrada cukru při zakládání kvásku z droždí nebo pro fermentaci vodního kefíru. Cena se pohybuje 100 – 200 Kč za půl kila. Prodává se v podobě krystalků nebo prášku a v receptech jednoduše nahradí objem cukru.

Krok 2

Erythritol

Jedná se o cukerný alkohol, který se přirozeně vyskytuje v ovoci. Průmyslově se vyrábí fermentací glukózy. Vzhled je podobný běžnému cukru. Chuť je cukru velmi podobná. Na jazyku má mírně chladivý účinek. Neobsahuje téměř žádné kalorie. Lidský organismus není schopen erythrtitol využít a proto má mírně projímavé účinky. Z tohoto důvodu je potřeba začínat s malými dávkami erythritolu. Je vhodné jej kombinovat i s jinými alternativami cukru, např. xylitolem. Neovlivňuje krevní cukr, proto je také vhodný při diabetu. Na rozdíl od cukru, neovlivňuje zubní sklovinu. Stejně jako xylitol je odolný vůči vysokým teplotám, nelze z něj připravit karamel a použít ho jako zdroj energie pro kvasinky. Cena se pohybuje podobně jako u xylitolu, a to 100 – 200 Kč za půl kila. Prodává se v podobě krystalků nebo prášku a v receptech jednoduše nahradí objem cukru.

Krok 3

Stévie

Malá zelená rostlinka, podobná mátě, která se dá pěstovat i doma. Nejvyšší sladivost mají její lístky. Stévie neobsahuje žádné kalorie, neovlivňuje krevní cukr ani zubní sklovinu. Její sladivost je až 300x vyšší než u běžného cukru. Nevýhodou je sladkost, která na jazyku přichází až po chvilce a je spíše cítit na kořenu jazyka. Normální cukr se projeví okamžitě na špičce jazyka. Proto samotná stévie v pokrmu nebo dezertu nechutná příliš dobře. Je dobré kombinovat s jinou alternativou cukru. Nejde však poznat v pokrmech, které jsou přirozeně sladké (např. na doslazení rajské omáčky, která je přirozeně sladká po rajčatech). Stévie se prodává jako rostlinka, jejímiž lístky můžeme dosladit nápoje. Dále se prodává jako tekutý extrakt, kdy místo cukru použijeme pouze pár kapek. Sypká forma stévie obsahuje většinou fruktózu nebo samotný cukr jako nosič, proto není vhodné ji zařazovat. Cena tekuté stévie se pohybuje okolo 100 – 150 Kč za 100 ml. Protože je stévie mnohonásobně sladčí, nenahradí tak objem cukru při pečení. Při pečení je s tím potřeba počítat a zvýšit např. množství mouky a tekutiny v těstě. 

Krok 4

Čekankový sirup

Sirup vyrobený z kořene čekanky. Zajímavé je, že ze 70 % obsahuje pouze vlákninu. Obsah cukru je asi 13 %. Jedná se o velmi vhodnou alternativu cukru. Může se využít v redukci hmotnosti i při diabetu. Chuťově připomíná méně sladký med. Dá se jím dosladit kaše, palačinky, krémy, ale také se může použít při pečení. Cena se pohybuje okolo 150 – 200 Kč za 250 g. Při pečení dokáže nahradit nejen objem cukru, ale také může nahradit tuk. Přibližně 1 g sirupu nahradí 4 g tuku.

Krok 5

Banán

Vyzrálý rozmačkaný banán dokáže mnohdy dostatečně nahradit cukr při pečení. Výborný je v lívanečcích nebo buchtách. Pokud nestačí jeho sladkost, je vhodné jej kombinovat s jinou alternativou cukru.

Krok 6

Nevhodné alternativy cukru

Agávový sirup

Jedná se o zahuštěnou šťávu z kaktusů Agáve. Jednu dobu byl považován za nejlepší alternativu cukru. Naštěstí doba pokročila a zjistilo se, že agávový sirup obsahuje 75 – 90 % fruktózy. Fruktóza přirozeně vyskytující se v ovoci je v malých koncentracích, které díky vláknině a dalším biologicky aktivním látkám je bez problému zpracována ve střevech. Volná fruktóza uměle přidávající se do potravin v podobě vysoko fruktózových sirupů (glukózo-fruktózový sirup, kukuřičný sirup, agávový sirup apod.) je ve větších koncentracích, které naše střeva nedokáží zpracovat. Tato fruktóza přechází do jater, kde se za velmi složitých procesů přetváří na glukózu a tuk (z 40 %), který se usazuje v okolí jater, což vede k civilizačním chorobám. Proto není vhodné zařazovat agávový sirup, místo něj je lepší v malém množství javorový sirup nebo med.

Krok 7

Hnědý cukr

Hnědý nebo třtinový cukr není vhodnou alternativou bílého cukru. Ačkoliv obsahuje vyšší podíl minerálních látek než bílý cukr, jejich koncentrace v běžné dávce jsou naprosto zanedbatelné. Stále tedy převažují negativní účinky cukru. Zdrojem minerálních látek by tedy měla být pestrá strava. Cukr jako zdroj minerálních látek je naprosto nevhodný.

Krok 8

Jak je to s medem?

K medu by mělo být přistupováno jako k léku. Má řadu zdraví prospěšných látek. Při nemoci působí jako přírodní antibiotikum. V běžném životě však není vhodné jej zařazovat denně místo cukru. Jeho odezva je naprosto stejná a z dlouhodobého hlediska vede k ukládání tuků. Naprosto nevhodné je med používat při pečení a vaření, protože se za vysoké teploty ničí jeho biologicky aktivní látky. Tímto se med znehodnotí a výsledek je stejný, jako by se do pečení přidal běžný cukr.

  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-nahradit-cukr-pri-peceni.html