jaktak.cz

Jak v zimě pečovat o psí srst a tlapy

I když v posledních letech jsme se obešli bez sněhových závějí a krutých mrazů, o psí tlapky a srst se v zimních měsících musíme tak jako tak pravidelně starat. Jinak riskujeme nepříjemné potíže našich čtyřnohých přátel. Jak tedy vypadá péče o pejsky, kteří s námi žijí ve městech, a které musíme pravidelně venčit v ulicích?

Co je potřeba

Kartáč na rozčesávání psí srsti, vazelína, nůžky, psí kondicionér

Krok 1

Největším nepřítelem je posypová sůl. A ta se na silnicích a chodnících objevuje často i tehdy, když je na nich pouze sněhový poprašek nebo teplota osciluje okolo nuly. Proto bychom měli pejskovi vždy po návratu z vycházky tlapky raději osprchovat. Předejdeme tomu, aby kůže nepopraskala a nezanítila se. To je bolestivé a komplikuje to psům chůzi. Zabráníme současně i tomu, aby se do ranky, která často není pouhým okem vidět, nedostala infekce.

Krok 2

Sněhová břečka nebo ledové zmrazky jsou během venčení velmi nepříjemné, ale vyhnout se jim prakticky nelze. Preventivně proto ještě před odchodem z domu psovi ošetříme tlapy vazelínou. To samé uděláme i po každém osprchování, aby byla kůže vláčná.

Během sprchování po návratu z vycházky dáme do pořádku nejen tlapy, ale i srst, která přišla do kontaktu s posypovou solí, zejména na břiše.

Krok 3

Chundelatým plemenům se čerstvý, mokrý sníh rychle nabalí na dlouhé chlupy a vytváří hroudy, které psovi překážejí při chůzi. Z dlouhodobého hlediska to srsti neprospívá, protože zplstnatí, udělají se na ní chuchvalce a zacuchává se. Proto je nutné srst v zimě častěji kartáčovat a po koupeli do ní vetřít kondicionér. Pokud to jde, její délku trochu zkraťte.

Krok 4

Plemena krátkosrstá jsou na tom v tomto ohledu lépe, ale zase jim bývá větší zima. Řada majitelů to řeší psím oblečkem. Ten ale také musíme udržovat v čistotě. Pokud je po vycházce mokrý a špinavý, je nutné ho vyprat a vysušit, aby se v něm nedržely choroboplodné zárodky.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-v-zime-pecovat-o-psi-srst-tlapy.html