jaktak.cz

Jak ošetřit řezné poranění

Jak ošetřit řezné poranění | rady a tipy. Odřeniny, popáleniny a řezná poranění patří k nejčastějším úrazům. Většinu drobných poranění, například lehké odřeniny a povrchové ranky, řešíme dezinfekcí a náplastí. Jak ale postupovat při řezné ráně?

Krok 1

Pozor na ostré předměty

Tuto větu známe už od dětství, kdy nám rodiče neustále připomínali, ať opatrně manipulujeme s nůžkami či noži. I když zásady bezpečnosti ve velké míře dodržujete, může se stát, že ke zranění neočekávaně dojde. Rozbije se sklenice a pořežete se o sklo, rýpnete se o plech, při krájení se smekne nůž nebo upadnete na ostrý předmět.

Krok 2

Kdy je riziko vykrvácení vysoké (je nutná lékařská pomoc)

Řezné rány bývají spíše delší než širší, mají hladké okraje a uprostřed jsou nejhlubší. Sama hloubka rány je závislá na intenzitě řezu a ostrosti nástroje. Největší riziko hrozí, pokud byla zasažena céva nebo žíla. Poznáte to tak, že je krvácení masivní a má tmavě červenou barvu. U přeříznuté tepny rytmicky vystřikuje krev jasně červená. Pokud není poskytnuta rychlá první pomoc, dochází k vykrvácení během několika minut.

Krok 3

V prvé řadě zastavte krvácení

V případě, že se vám nedaří krvácení zastavit, ihned volejte lékařskou pomoc. Lékařský zásah je též nutný za situace, kdy je rána většího rozsahu, a tudíž bude nutné ji zašít. U větších řezných ran je nutné v prvé řadě zastavit krvácení, nejlépe přiložením sterilního obvazu. Pokud krev i nadále prosakuje, přitiskněte větší vrstvu. Silnější krvácení zastavíte tlakovým obvazem.

Krok 4

Jak dezinfikovat?

Ránu je nutné samozřejmě též vyčistit. Vyvarujte se ovšem stříkání dezinfekce, mazání masti nebo sypání zásypu přímo do rány. Okolí rány omyjte vodou a odstraňte nečistoty. Nevytahujte z poranění pevně zaklíněná cizí tělesa. To nechte na lékaři. Vydezinfikujte okolí rány a překryjte sterilním obkladem.

Krok 5

Hojení můžete urychlit

Na rychlosti hojení se velkou měrou podílí stav imunitního systému a schopnost regenerace. Dalším faktorem, který ovlivňuje hojící proces, je infekce. Jejímu vniku zabráníte udržováním zranění v čistotě. Vyhněte se tedy prašnému prostředí či koupání na veřejných koupalištích. Rána by se měla udržovat ve vlhku, proto není dobré nechat ji tzv. dýchat. V současnosti se doporučuje natřít ji speciálním hojícím gelem či hydrokoloidním krytím. Tak se vyhnete bolestivému odtrhávání přischlého obvazu k ráně.

Krok 6

Problematická místa

Poranění na dlaních nebo mezi prsty se déle hojí kvůli tomu, že tyto části těla každodenně namáháme. Nepomůžeme si ani náplastí, neboť brzy odpadne. I v tomto případě sáhněte po hydrokoloidních krycích materiálech, jejichž přednostmi jsou elasticita a schopnost vytvarovat se dle potřeby.

  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.
  • U vážných poranění je vždy nutné poradit se s lékařem.
  • Zdravotnická záchranná služba – linka 155.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-osetrit-rezne-poraneni.html