jaktak.cz

Jak správně vybrat kuchyňské nádobí a spotřebiče?

Stavíte, rekonstruujete či jen potřebujete poradit, jak na to, aby vám to v kuchyni vařilo takřka samo? Poradíme, jak na to! Plánování a zařizování nové kuchyně je většinou doménou žen, nicméně i muži se ochotně zapojí. Na které kuchyňské spotřebiče a nádobí je zapotřebí pamatovat? Co rozhodně neopomenout?

Krok 1

Jak zařídit kuchyň moderně a prakticky?

Při zařizování kuchyně je zapotřebí zapojit vlastní fantazii, ale zejména praktičnost a jistou dávku vynalézavosti. Vždyť kuchyň je jednou z nejvíce obývaných a nejdůležitějších místností, bez které se vskutku neobejde žádná domácnost. Jedná se o prostor, kde se tráví mnoho času. Je vhodné si práci usnadnit prostřednictvím praktických pomůcek. I když pro mnohé je důležitým parametrem barevné provedení spotřebiče, co je největší prioritou?

Krok 2

Zásadní atributy kuchyňských spotřebičů

Mezi důležitá kritéria náleží intenzita zvuku přístroje. U kuchyňských spotřebičů to platí dvojnásob. Je to z důvodu, že mnoho kuchyní je propojeno s obývacím pokojem či je místem, kde se u stolu schází rodina či přátelé.

Při výběru je vhodné myslet taktéž na své zdraví. Rozhodně je lepší pořídit si moderní fritézu, ve které stačí použít minimum oleje. Preferovat kvalitní produkty. Nezapomínejte, jsme to, co jíme.

Důležitá je volba, zda koupit kuchyňské spotřebiče zabudované, či nezabudované. Volně stojící mají podstatnou výhodu v tom, že je lze kdykoliv bez problému vyměnit za jiné. Není třeba se obávat ani vestavných spotřebičů, které je vhodné pořídit ihned při zařizování kuchyně.

Krok 3

Základní spotřebiče do moderní kuchyně

Pro většinu kuchyní lze považovat za nejdůležitější pět zásadních spotřebičů, tj. chladnička s mrazákem, myčka, trouba, varná deska a digestoř.

Ideální je pořízení jednoho kompaktního spotřebiče v podobě ledničky s mrazákem. Existují i samostatné varianty. Rozdělení mrazničky od chladničky lze zvolit v případě, že nechcete mít v kuchyni vysoké skříně. Chladnička je dominantou kuchyně. Dalším význačným spotřebičem a znamenitým pomocníkem je myčka. V případě dostatečného prostoru je vždy lepší volbou pořízení myčky o šíři 60 cm. Efektivnější variantou je též zvolit model mající odložený start, což je takřka nezbytné v případě propojení kuchyně s obývacím pokojem. Perfektní jsou integrované myčky bez viditelného ovládacího panelu.

Největším tahounem a jedním z nejpoužívanějších spotřebičů v kuchyni je varná deska. Výhodné jsou plynové a indukční desky. Oba přístroje uvedou do varu tekutinu či pokrm přibližně stejně rychle jako rychlovarná konvice. Indukční deska zaujme designem a dokonalými vlastnostmi a rovněž se dobře udržuje.

Efektivním spotřebičem je taktéž trouba, ke které už není zapotřebí se ohýbat. Umísťují se do výšky očí a vynikají snadnou manipulací. Klasické trouby jsou často nahrazeny parní či horkovzdušnou alternativou. V blízkosti trouby bývá často i vestavný kávovar.

Krok 4

Kuchyňské nádobí aneb jaký materiál zvolit?

Kuchyňské nádobí lze podle základního rozdělení rozdělit na nerezové, keramické a smaltované. Vše má své kladné i záporné stránky. Nerezové nádobí disponuje dlouhou životností, je odolné vůči poškození. Upoutá elegantním designem a patří mezi nejrozšířenější ve většině kuchyní. Keramické nádobí je ideální pro zdravou kuchyni. Pyšní se odolným povrchem, snadnou údržbou a pěkným designem. Je velkým hitem moderní kuchyně po celém světě. Smaltované kuchyňské nádobí lze považovat za klasiku. Mezi přednosti náleží dobrá tepelná vodivost, cenově přijatelná dostupnost, trvanlivost a rozsáhlý výběr barevného provedení.

Krok 5

Nepostradatelní asistenti v podobě kuchyňského nádobí

Bez kvalitního hrnce se v kuchyni nelze obejít. Tvoří základ. Pořídit byste si měli minimálně jeden větší a jeden menší. Efektivní jsou hrnce a poklice mající kovová ucha pro lepší manipulaci, tudíž je můžete dát i do trouby. Chce to alespoň jednu pánev v univerzální velikosti. Ideální je hlubší, kterou lze použít na chutné omáčky na těstovny, palačinky či steaky. Volte verzi s nepřilnavým dnem. Alfou a omegou je správně ostrý kuchyňský nůž! Množství nožů je individuální záležitostí. Volte kvalitní materiál. Nože je vhodné mít oddělené pomocí stojanů či magnetů. Tím zabráníte jejich otupění ve společném šupleti.

Nepodceňujte výběr mísy. Zdánlivá banalita, ale opak je pravdou. Větší varianta je ideální pro míchání těsta, ale též pro uchování potravin v lednici. Velice praktickou záležitostí jsou mísy s mixovacím víkem či dózy, které je možné ohřívat v mikrovlnné troubě. Při pečení se neobejdete bez pekáče, jehož bonusem může být vyjímatelný rošt.

Pro možnost servírování jsou nutností kvalitní příbory. Ideální je volit dvojnásobek počtu členů v domácnosti. Zkrátka čím více, tím lépe. V tomto směru je dobrou volbou nerez. Co se týče nádobí pro servírování, je vhodné vybrat keramiku, sklo či porcelán. Sadu nádobí volte dle počtu členů a stejně tak i s ohledem na frekvenci návštěv. Rovněž počet skleniček a hrnečků se odvíjí od velikosti domácnosti. Ideální je mít alespoň čtyři kusy od každého typu sklenic. Pořiďte si taktéž jeden džbán či karafu.

Nezapomeňte ani na takové detaily, jako je sítko, cedník, vařečka, struhadlo, prkénko, palička na maso, mašlovačka, kuchyňská odměrka apod.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-spravne-vybrat-kuchynske-nadobi-spotrebice.html