jaktak.cz

Jak upéct kuličky s lískovými oříšky | recept

Kuličky s lískovými oříšky | recept. Oříškové kuličky podle tohoto receptu jsou tak snadné, že je zvládne úplně každý, dokonce i starší děti. Pro děti je to navíc zábava, protože se cukroví lehce vytváří, bez jakéhokoli zvláštního vybavení. Kuličky se nemusejí nechávat dlouho odležet, mohou se jíst okamžitě. 

Co je potřeba

  • 250 g hladké mouky
  • 30 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 200 g Hery
  • lískové oříšky 
  • vanilkový cukr na obalení

Krok 1

Nejprve si připravte lískové ořechy. Já dávám oříšky bez vrchní hnědé slupičky. Můžete je tak i koupit, ale jsou poměrně drahé. Jestliže si je sloupnete sami, ušetříte nějakou korunu. Většinou se doporučuje oříšky lehce opražit v troubě a následně promnout v utěrce. Mně se tento způsob příliš neosvědčil, slupka nebyla odstraněna dokonale. Oříšky zbavuji slupky stejně jako mandle – zaliji je vroucí vodou, nádobu přikryji a nechám několik minut odstát. Slupku pak lehce sloupnu najednou. Takto mám vyzkoušené loupání i dva roky starých oříšků, jen potřebují delší čas na nabobtnání. Do cukroví je možné dát i oříšky se slupičkou, někdo to tak dělá.

Krok 2

Z mouky, cukru, změklého tuku Hera a žloutku vypracujte vláčné nelepivé těsto. Je-li potřeba, přidejte trochu mouky navíc. Každý žloutek je jinak velký. Do těsta podle tohoto návodu (který není můj) patří Hera. S máslem prý se kuličky při pečení rozjíždějí. Nezkoušela jsem to, tak to nemohu potvrdit ani vyvrátit. Těsto nechte asi hodinu v chladu odpočinout.

Krok 3

Hotové odpočinuté těsto rozdělte na dva díly a z každého vytvarujte váleček. Z válečku odkrajujte stejně velké kousky, takové, aby se do nich dal oříšek zabalit a vrstva těsta nebyla moc silná. 

Krok 4

Do středu každého odkrojeného kousku vmáčkněte lískový oříšek a rukama utvořte kuličku.

Krok 5

Kuličky pokládejte na plech vyložený papírem na pečení. Kuličky nabydou jen velmi lehce, mohou být tedy hustěji vedle sebe. Z uvedeného množství těsta mám 2 plechy kuliček (78 ks). Množství je orientační, záleží na velikosti oříšků, naše jsou dost velké. Pečte v předehřáté troubě při teplotě 190 °C asi 10 minut. Dobu pečení musíte uzpůsobit vašemu spotřebiči.

Krok 6

Ještě teplé kuličky obalujte v moučkovém cukru s vanilkou. Po vychladnutí uložte do plechové nebo umělohmotné dózy s víkem a dobře uschovejte nebo rovnou pečte z dvojnásobného množství. Cukroví jde rychle na odbyt.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-kulicky-s-liskovymi-orisky-recept.html