jaktak.cz

Jak správně skladovat cukroví | rady a tipy

Jak správně skladovat cukroví | rady a tipy. Cukrářské výrobky se rozdělují do skupin podle způsobu výroby a ten určuje jejich trvanlivost. Těmito předpisy se musejí závazně řídit všechny cukrářské výrobny. V domácnostech je mnohdy praxe jiná. Není výjimkou, že cukroví plněné máslovým krémem je hotové již v polovině prosince a nabízeno ještě na Nový rok. Nikdo z nás nechce, aby domácí cukroví někomu způsobilo zdravotní potíže, a to z důvodu nevhodného skladování. Proto jsou v následujícím článku shrnuty nejdůležitější ustanovení pro zacházení s cukrářskými výrobky, mezi něž vánoční pečivo patří.

Krok 1

K domácímu uskladnění dobře poslouží různé uzavíratelné dózy z umělých hmot, plechovky i papírové krabice s víkem. Krabice z papíru předem vyložte alobalem, aby se neuvolňoval tuk z pečiva. Cukroví v krabicích nemíchejte dohromady, aby se neovlivnily vůně. Pokud možno, dávejte každý druh zvlášť. Pokud máte málo krabic, oddělte jednotlivé druhy přepážkou a skládejte vedle sebe jen ty, které nemají výrazně odlišné koření. Uskladněnému cukroví bude nejlépe v chladnější místnosti.   

Krok 2

Sněhové pečivo se většinou peče jako poslední, zbyde-li hodně bílků. Ale právě sněhové pečivo sypané cukrem, vydrží uskladněné nejdéle. V suchém prostředí se uvádí trvanlivost až 5 měsíců od výroby. Suché prostředí je důležité, přílišná vlhkost pečivo znehodnotí. Sněhové pečivo polomáčené však patří mezi výrobky polotrvanlivé a spotřebovat by se mělo do 9 týdnů od výroby. Do stejné skupiny je zařazeno neplněné pečivo z lineckého těsta. Sněhové pečivo a kokosky nejlépe uchováte v papírových krabicích.

Krok 3

Některé druhy (perníčky) potřebují  čas na změknutí. Perníčkům vyhovuje uložení při vyšší vzdušné vlhkosti. V panelových domech bývá příliš suchý vzduch a perníky ani po delší době nezměknou. Zkuste je uložit v krabici za okno nebo na balkon. Někdy pomůže, když k perníčkům vložíte rozkrojené jablko. Nesmí se ale pečiva přímo dotýkat a musí se měnit, aby nezačalo hnít. Neplněný perník vydrží velmi dlouho, může se péci s velkým předstihem (perník z cukrářské výrobny se smí prodávat jen 9 týdnů od výroby). Perník zdobený bílou polevou by měl být uložen při konstantní teplotě, jinak se stane, že poleva praská (perník vysychá a znovu nabírá vlhkost). Rychleji perník změkne po naplnění. Do perníkových výrobků se hodí ovocné náplně nebo různé trvanlivé nádivky z ořechů, mandlí, švestkových povidel a kokosu. 

Krok 4

Pečivo čajové, jádrové (ořechy, mandle) linecké, vaflové, neplněné nebo plněné marmeládou vydrží řádně zabalené a uschované v chladu nejdéle. Tvary určené ke slepování můžete mít napečené předem a plnit co nejkratší dobu před Vánoci. Cukroví s krémem změkne za 2 až 3 dny. Uložené by mělo být v chladničce a kousky, které vyndáte a připravíte na sváteční stůl, snězte co nejdříve. Rozhodně je nevracejte zpátky, střídáním teplot se vytvářejí vhodné podmínky pro rozvoj plísní. Nejnáchylnější je cukroví plněné klasickými máslovo-pudinkovými krémy, o něco déle vydrží náplně s nižším obsahem vody, např. vařený krém z vajec šlehaných v páře, másla a cukru. Recepty na trvanlivé krémy najdete v internetových cukrářských diskusích.

Krok 5

Nepečené cukroví se dělá těsně před svátky a nejlépe mu bude v chladničce. Je určeno k rychlé spotřebě. V chladničce musí být cukroví v dobře utěsněném obalu, aby nenatáhlo cizí pachy. Cukroví, které nespotřebujeme, se může zmrazit. K delšímu uložení v mrazu se nehodí cukroví s máslovými krémy. Po rozmrazení se musí rychle spotřebovat a v žádném případě se nesmí znovu zmrazit.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-spravne-skladovat-cukrovi-rady-tipy.html