jaktak.cz

Jak vybrat psa z útulku

Jak vybrat psa z útulku | rady a tipy. Pes je přítel člověka. Přesto jich celá řada skončí v útulku. Nejde jenom o zvířata, která se zaběhnou, a jejich majitelé si je zase vezmou k sobě domů. Často tu najdeme psy, o které se lidé starat neumějí. Nebo nechtějí. Možná uvažujete o tom, že byste si pořídili pejska právě odsud. Jakého si vybrat?

Krok 1

V žádném případě se neukvapujte. Vyhlédněte si nejprve vhodný útulek, kde je o zvířata dobře postaráno a kde o nich vědí hodně. Než se začnete rozhodovat, jakého pejska si vzít domů, nastudujte si o jednotlivých plemenech co nejvíc. Co rasa, to jiná povaha, ale také nároky na stravu a pohyb. Plemena se liší i v tom, k jakým nemocem jsou nejvíce náchylná.

Vycházejte z toho, kolik času budete moci psovi každý den věnovat. Vezměte v potaz také to, jestli jde o plemeno, které potřebuje výcvik, a zda na to budete mít čas, pokud si chcete pořídit domů štěňátko.

Krok 2

Pokud bydlíte ve městě, zapomeňte na plemena lovecká nebo taková, která potřebují dostatek pohybu v přírodě. Zjistěte si, jak jednotlivé psí rasy reagují na děti a zda se zvíře upne spíše na jednoho pána nebo naopak potřebuje větší smečku, takže vícečlenná rodina mu bude vyhovovat.

Stejně tak se zamyslete nad velikostí svého psího přítele. U kříženců je to relativně obtížné. I tak lze ale odhadnout, jestli si domů přinesete křížence čivavy nebo naopak křížence bernardýna či aljašského malamuta. Do menšího bytu chovatelé doporučují spíše menší plemena. Pozor ale na to, že i ta vyžadují časté venčení, pohyb a procházky.

Krok 3

V útulku se přeptejte, jak se pejsek chová, zda není příliš ustrašený nebo zda za sebou nemá nějaké velké zranění nebo trauma. V takovém případě nutno počítat s tím, že výchova může být obtížná. Zvažte také, jestli je odběr psa z útulku vhodný, máte-li malé děti, a o minulosti psa, tedy čím si prošel a v jaké rodině byl, nevíte vůbec nic.

Chcete-li, aby toho s vám psí kamarád prožil co nejvíc, vybírejte spíše mladšího jedince. Naopak někteří starší nebo staří psi jsou mimořádně vděční, když si je někdo vezme k sobě na zahradu k rodinnému domku na dožití. I to si předem ujasněte.

Krok 4

Pokud v útulku o pejskovi moc nevědí, zvažte, zda jeho výchovu zvládnete a jste připraveni i na ty horší varianty. Může se totiž ukázat, že jde o neurotické zvíře, které mohlo být například týrané, a v takovém případě by s ním mohlo být těžké pořízení. Na druhou stranu, budete-li se o pejska z útulku dobře starat, odmění se vám neskonalou radostí a vděčností.

Váháte-li s výběrem psa, poraďte se s nějakým zkušeným chovatelem nebo veterinářem.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-psa-z-utulku.html