jaktak.cz

Jak vybrat vhodné nordické hole

Nordické (walkingové) hole se pro mnohé milovníky turistiky staly oblíbeným pomocníkem. Usnadňují chůzi v nerovném terénu a řada lidí si bez nich delší túry už ani neumí představit. Jak vybrat vhodné walkingové hole a na co si dát pozor?

Krok 1

Nordické hole fungují trochu jinak než trekingové, které bývají jednodušší, levnější, nejsou na ně kladeny takové nároky jako na walkingové a slouží zejména nenáročným turistům.

Oproti tomu nordické hole se využívají zejména tehdy, kdy se chůze stává velkým koníčkem a sportovním výkonem, nikoli tedy jen nahodilou rekreační aktivitou.

Krok 2

Nordické hole jsou konstrukčně vymyšlené tak, aby spolehlivě fungovaly, při chůzi nepřekážely, byly lehké, pevné, a zároveň dostatečně pružné. Za ideální materiál se obvykle považuje kombinace hliníku a karbonu.

Krok 3

Hrot se vyrábí z tvrdého kovu, aby byl mimořádně odolný a vydržel velkou zátěž v náročném terénu. U některých modelů se hroty dají vyměnit. Podle toho, z jakého kovu jsou, se odvíjí i jejich životnost.

Krok 4

Zcela zásadní je velikost holí. Ta se odvíjí od tělesné výšky chodce. Pozor na to, že jinou velikost budete potřebovat při samotné chůzi a odlišnou, pokud je používáte při in-line bruslení. Správnou velikost nepodceňujte zejména v případě, že vybíráte hole pevné, a nikoli teleskopické.

Pokud by hole byly zbytečně dlouhé, budete zatěžovat ramenní klouby a krční páteř. Menší hole zase nedovolují využít plně jejich potenciál.

Krok 5

Alfou a omegou nordických holí je především kvalitní madlo a pohodlné poutko. Madlo musí dokonale padnout do ruky, nesmí být moc velké nebo kvůli svému tvaru jakkoli nepohodlné. Díky materiálu a ergonomickému tvaru se madlo postará o to, aby se vibrace při chůzi nepřenášely na paži. Poutko by se nemělo do zápěstí zařezávat, ale ani být příliš volné, aby hůl nesklouzávala.

Krok 6

Teleskopické hole jsou perfektně skladné, lehoučké, připevníte je pohodlně k batohu, nezabírají místo a dobře se s nimi cestuje. Díky tomu, že se jejich výška dá nastavit, si je příbuzní nebo přátelé mezi sebou mohou půjčovat. Pevné hole mají konstantně nastavenou výšku a jsou ideální pro pokročilejší uživatele, kteří už vědí, co přesně od holí očekávají a v jakém terénu na ně budou spoléhat nejčastěji.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-vhodne-nordicke-hole.html