jaktak.cz

Jak se liší virový průjem od bakteriálního | nemoci a léčba

Složitost: Složité

Jak se liší virový průjem od bakteriálního | nemoci a léčba. Zkušenosti se střevními potížemi má určitě každý z nás. Někdy nás průjem zaskočí, když něco špatného sníme. Pak jsou situace, kdy se s těmito trávicími problémy potýkáme několik dní nebo dokonce i delší dobu. Jak se od sebe liší průjem virový od toho, který je způsoben bakteriemi?

Krok 1

Virový průjem obvykle trvá kratší dobu, ale jeho nástup je rychlý. Řídká, vodnatá stolice bývá pouze jedním z příznaků. Přidružují se bolesti břicha, zvracení a zvýšená teplota. Průběh naštěstí nebývá tak dramatický. Tyto potíže většinou běžně označujeme jako střevní chřipku, která „řádí“ mezi lidmi, a my jsme se od někoho nejspíš nakazili. Anebo máme podezření, že jsme snědli něco závadného, prošlého či zkaženého, a tyto nevhodné pokrmy bolestivý průjem vyvolaly. Virový průjem způsobují nejčastěji rotaviry, enteroviry, noroviry a adenoviry.

Krok 2

Na vině ale také bývají bakterie. Toxiny, které tyto bakterie ve velkém vylučují, podráždí střevní stěnu do té míry, že pacient trpí velkými bolestmi a křečemi břicha. Řídká, vodnatá stolice s příměsem hlenu ho nutí vyprázdnit se i více než desetkrát denně. Přidává se horečka a pocit celkové zchvácenosti. Toto onemocnění je vyčerpávající a může vést k nebezpečné dehydrataci.

Krok 3

Lékaři často vysloví podezření na salmonelózu nebo kampylobakteriózu. Původce nemoci se dá zjistit vyšetřením stolice nebo výtěrem z konečníku. Salmonella se nejčastěji vyskytuje ve vejcích nebo v jídle, kde se nedostatečně tepelně zpracovaná vejce vyskytují. Kampylobakteriózu může vyvolat drůbeží maso, které jsme důkladně neuvařili, neusmažili nebo nepropekli. V každém případě je dobré navštívit lékaře, který pohlídá, aby nedošlo k dehydrataci nebo se nevyskytly další zdravotní komplikace.

Někdy může být původcem bolestivého průjmu i zlatý stafylokok nebo Escherichia coli. Existují ale i poměrně vzácné bakterie, které se vyskytují spíše v exotických destinacích a vyvolávají takzvaný „cestovatelský průjem“.

Krok 4

Co mají oba typy průjmů, tedy virový a bakteriální, společného? Viry i bakterie se musí dostat do trávicího traktu. To se stane buď tím, že sníme již infikovaný pokrm, kontaminovanou vodu nebo se nakazíme od někoho, kdo už tyto potíže má.

Krok 5

Kromě virů a bakterií mohou střevní potíže způsobit i některé druhy parazitů. Obecně platí, že průjmovitá onemocnění jsou nebezpečná zejména pro kojence, malé děti, seniory, těhotné ženy a chronicky nemocné pacienty.

Pokud se ve stolici objeví krev, okamžitě navštivte lékaře!

Lékařskou pomoc vyhledejte i v případě, že stolice je mimořádně řídká a nutí vás vyprazdňovat se velice často.

Kontaktujte lékaře, jestliže trpíte dehydratací nebo patříte k ohroženým skupinám pacientů.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-se-lisi-virovy-prujem-od-bakterialniho-nemoci-lecba.html