jaktak.cz

Jak si připravit výborný salát

Salát je pokrm, který někoho velmi láká a má na něj opravdovou chuť a jinému může zase vyvolávat docela negativní pocity. Ať tak či onak, vždy se dá vykouzlit opravdu výborný salát, který vám bude chutnat. Je ale důležité, aby obsahoval správné suroviny, aby byl sytý a dodal všechny živiny. Jak tedy na takový salát? To se dozvíte v tomto článku.

Krok 1

Jakou zeleninu?
Tu, kterou máte rádi. Není nutné, abyste tam dávali všechnu zeleninu, na kterou si vzpomenete. I zde platí, že méně je více. Kolikrát příliš velké kombinace zeleniny pohromadě nechutnají moc dobře. Základem mohou být listové saláty. Ideální jsou proto malá balení, kde najdete směsi různých listových salátů. Jejich chuť je zajímavější než pouze u jednoho typu. K tomu pak zvolte pouze 2 – 3 druhy zeleniny, které máte rádi.

Nemáte chuť na syrovou klasiku s rajčetem, okurkou a paprikou? Zeleninu jednoduše upečte. Skvělá je pečená mrkev, řepa, paprika, dýně, cherry rajčátka nebo cuketa. Zase záleží pouze na vás. K pečené mrkvi se skvěle hodí pouze sůl, pepř a rozmarýn. Řepa a cuketa si rozumí s tymiánem a česnekem, zatímco paprika, dýně a cherry rajčátka s provensálskými bylinkami nebo bazalkou.

Krok 2

Bílkoviny
Bez bílkovin to nejde nikdy. Nikdy si nedělejte pouze sálat z čisté zeleniny. Vždy zařaďte i nějakou bilkovinu. Zvolit můžete uvařená nebo ztracená vejce. S červenou řepou si skvěle rozumí kozí sýr. S pečenou paprikou a cherry rajčaty zase mozzarella nebo grilovaný sýr halloumi. Ke klasickému zeleninovému salátu se hodí i grilovaný hermelín s nižším podílem tuku. Pro milovníky masa a ryb je ideální grilované kuřecí prso, vepřová panenka, losos, mořské plody nebo pouze tuňák ve vlastní šťávě.

Krok 3

Sacharidy
Aby salát byl pokrm plnohodnotný, musí obsahovat i sacharidy. Ty můžete dodat luxusní kombinací fazolí nebo cizrny. Skvěle také chutnají kombinace s pečenými brambory (např. listové saláty, kukuřice, grilované kuřecí maso, pečené brambory a zálivka z hořčice). Někdo má rád quinou nebo celozrnný bulgur. Nemusí se tak vždy jednat o čistě zeleninový salát. Pokud však chcete jen samotnou zeleninu (s nějakou bílkovinou samozřejmě), je dobré doplnit sacharidy plátkem celozrnného žitného chleba.

Krok 4

Tuky
S tuky opravdu opatrně. Nezdřídka si lidé myslí, že salát je zdravý a v pohodě po něm budou hubnout. Pak to ale přeženou právě s tuky, které mají dvojnásobek energie oproti ostatním živinám. A najednou se i z rádoby dietního salátu stává kalorická bomba.

Pamatujte na to, že tuky se nacházejí v tučnějších sýrech (hermelín, mozzarella, feta), vejcích a tučnějších rybách (losos). Proto typické zalití olivovým olejem omezte. Stačí pouze menší lžíce oleje. Není třeba, aby zelenina plavala v oleji. Místo oleje ale můžete použít slunečnicová, dýňová nebo konopná semena. Výborné jsou saláty také s ořechy. Tuky můžete dodat zálivkou ze lžíce majonézy, hrubozrnné hořčice a červeného vinného octa. Majonézy se v malém množství bát nemusíte, jen ji nesmíte kombinovat s příliš tučnými potravinami nebo další várkou oleje. Na salátech je výborná také zakysaná smetana (mnohdy stačí okolo 12 – 15 %) nebo smetanový jogurt.

Krok 5

Dochucení
Někdo moc rád olivy. Pokud patříte mezi opravdové milovníky a jste schopni do salátu dát i celé balení oliv, určitě už nepřidávejte žádný olej. Samy o sobě mají v takovém množství dost tuků. Aby takový salát pak nebyl suchý, zařaďte vinný ocet. Ten z jakéhokoliv salátu udělá luxusní záležitost. K salátům se sýry nebo s cizrnou se zase hodí sušená rajčata. Chutnější jsou ta v oleji. Olej, ve kterém jsou naloženy, můžete použít na zakápnutí, ale zase stačí menší lžíce oleje.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-pripravit-vyborny-salat.html