jaktak.cz

Jak doplnit energii v kanceláři

Jak doplnit energii v kanceláři | rady a tipy. Dlouhodobé koukání do počítače vysušuje oči, způsobuje bolesti hlavy a únavu. Navíc strnulé sezení několik hodin v mnohdy ne úplně ideální pozici moc zdraví a vitalitě nepřispívá. Co tedy dělat, když dojde na únavu a přitom musíte podávat maximální výkony? Jak doplnit energii v kanceláři?

Krok 1

Pracovní hygiena


Při dlouhodobé práci za počítačem je potřeba dodržovat pauzy. Neustálé koukání do počítače doslova vyčerpává a může z dlouhodobého hlediska vést k poruchám zraku. Optimálně se doporučuje každých 10 minut vstát a na chvíli si udělat pauzu. Jenže v dnešní době toto většinou není možné. Zkuste proto aspoň každých 30 minut nebo po každém dodělaném úkolu vstát a udělat si pauzu aspoň pár minut. Pauzou může být i to, že si půjdete nalít vodu, zajdete na wc, půjdete něco vytisknout apod.

Krok 2

Balancujte


Skvělým pomocníkem je gymnastický míč nebo balanční podložka, která se umístí na kancelářskou židli. Určitě není vhodné na gymnastickém míči sedět několik hodin v kuse, ale můžete jej zařadit na zpestření. Na míči můžete nejen sedět ale také se pohupovat, kroužit pánví nebo lehce poskakovat. Dále si můžete skvěle protáhnout páteř, když si na míč lehnete, ruce dáte za hlavu, dotknete se země a necháte páteř uvolnit se. Můžete se i posouvat dopředu a dozadu a tím zvyšovat rozsah protažení.

Díky sezení na balanční podložce nebo míči se zlepšuje držení těla, zlepšuje se rovnováha a posilují se zádové svaly.

Krok 3

Cvičte a větrejte


Během krátkých pauz od počítače se protáhněte a lehce si zacvičte. Čerstvý vzduch v kombinaci se cvičením pomůže proti únavě. Zvýšíte průtok okysličené krve do mozku a bude se vám lépe pracovat.

Začněte pomalým kroužením hlavy. Poté si protáhněte krční páteř přitažením hlavy k hrudníku. Pro prevenci zánětu karpálních tunelů upažte, ramena tlačte dolů, dlaně směřují vzhůru a propněte prsty. Jako byste tlačili proti zdi. Ucítíte lehké brnění. Dále spojte ruce a vytáhněte je nad hlavu a prodýchejte, krásně tak protáhnete trup. Pokračujte rotací páteře. Pravou ruku dejte za záda a hrudníkem se vytočte za rukou, můžete si ještě dopomoci druhou rukou a lehce se odtlačit od kolen. To samé udělejte na druhou stranu. Ve stoje pak zkuste protáhnout páteř a opatrně dát ruce až na zem. Potom udělejte pár dřepů.

Uvidíte, že se po takovém protažení budete cítit daleko lépe. Navíc zvýšíte svůj energetický výdej v průběhu dne.

Krok 4

Jezte lehká jídla


Kdo by nechtěl jít spát po guláši s pěti nebo po pečené huse se zelím? Volte jídla s libovým masem nebo rybou, bohaté na zeleninu s přílohou, která vás neutlumí. Skvěle funguje celozrnný bulgur, celozrnné těstoviny, rýže, pohanka nebo vařené brambory. Nezapomeňte také na luštěniny, které zasytí, ale nebude vám těžko.

Krok 5

Nedopujte se cukrem


S únavou se zvyšuje chuť na sladké. Tělo si doslova říká o energii. Bohužel cukr obsažený ve sladkostech a dezertech vás sice na chvíli nabudí, ale brzy přestane fungovat a člověk se cítí ještě hůř než předtím. Jako dezert nebo svačinku zvolte spíše ovocný salát, oříšky nebo kvalitní hořkou čokoládu.

Krok 6

Pijte dostatek vody


Optimálně se uvádí 1,5 – 2 litry vody za den, v teplém prostředí a při pohybu určitě ještě více. Do pitného režimu se, mimo vody, řadí také káva, čaj, polévky, zelenina a ovoce. Pokud vám někdo řekl, že káva odvodňuje, tak se nemusíte bát. Káva má sice močopudné účinky, ale tak mírné, že rozhodně nedochází k výrazným ztrátám vody. Pokud se však bojíte, sklenicí vody ke kávě určitě nic nepokazíte.

Pokud si myslíte, že pijete dostatek vody a přesto vás neustále bolí hlava, je možné že vody pijete až příliš. Ono totiž všeho moc škodí a není dobré se ani vodou prolévat. Než nějaké šílené odměřování, kolik jste toho vypili, raději se řiďte vlastními pocity a pijte podle vlastní potřeby. Někomu může vyhovovat vypít 1 litr tekutin a bude naprosto v pořádku, zatímco jiný bude potřebovat 4 litry. A pokud potřebujete nakopnout, ale káva vám zrovna nesedí nebo ji chcete omezit, tak v následujícím článku najdete tipy, jak ji nahradit – Jak nahradit kávu | rady a tipy.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-doplnit-energii-v-kancelari.html