jaktak.cz

Jak se připravit ke spánku

Kvalitní spánek je dnes velmi vzácná položka na dlouhém seznamu úkolů, co musíme udělat. Někomu postačí 6 hodin, někdo musí spát až 10. Důležité je, aby spánek byl kvalitní a nepřerušovaný. Bohužel v poslední době jsou problémy se spánkem čím dál rozšířenější. Podíváme se proto, jak se připravit ke kvalitnímu spánku.

Krok 1

Jídlo naposledy 2 hodiny předem
Rozhodně nikdy nechoďte spát ihned po jídle. Tělo potřebuje ve spánku odpočívat. Pokud ale budete mít plný žaludek, trávicí trakt musí pracovat a vám se nebude dobře spát. Poslední jídlo by proto mělo být nejméně 2 hodiny před tím, než ulehnete. Dávejte také pozor na těžká, kořeněná a smažená jídla. Jejich trávení trvá déle a to může vést k nekvalitnímu spánku.

Krok 2

Nepijte alkohol
Mnoho lidí si myslí, že po alkoholu lépe spí. Ten pocit pramení z toho, že rychle usnou. Tělo během spánku spouští regenerační procesy. Ty jsou však omezeny, protože játra musí v noci pracovat na maximum, aby se zbavily alkoholu. Často uprostřed noci také dochází k probuzení a pocitům žízně, někdy až bolestem hlavy a suchosti v ústech. Po alkoholu člověk nebývá fit a odpočatý. Pokud ano, už to svědčí o jisté toleranci organismu na alkohol, což není úplně ideální stav.

Krok 3

Bylinkový čaj
Místo vína si uvařte bylinkový nebo aspoň ovocný čaj. Zelený nebo černý mají povzbuzující účinky, proto se nehodí večer před spaním. Na večer je ideální čaj z meduňky nebo kozlíku lékařského. V lékárnách se také prodávají přímo bylinkové směsi na spaní nebo na uklidnění. Můžete si z toho udělat rituál, vzít si teplý čaj do postele a k tomu oblíbenou knížku. Tělo se začne uklidňovat, zbavovat stresu a připravovat se ke spánku.

Krok 4

Teplá koupel
Před spánkem je důležitá relaxace. Zbavení se myšlenek na práci a jiné každodenní starosti. Teplá vana s bohatou pěnou nebo oblíbenou koupelovou solí dokáže krásně zbavit stresu. Pokud nemáte vanu, postačí teplá sprcha. Můžete zvolit také večerní relaxaci nebo pomalou jógu.

Krok 5

Filtr modrého světla
Pokud si nemůžete odpustit projíždění telefonu nebo počítače před spaním, stáhněte si a zapněte filtr modrého světla. Modré světlo vytváří v organismu dojem bílého dne a tlumí tak tvorbu spánkových hormonů. Tím dochází k narušení spánkového cyklu. Ideální je mít tento filtr zapnutý v momentě, kdy zapadne slunce. V létě, kdy slunce zapadá až kolem 9. večer, samozřejmě ještě dříve.

Krok 6

Milování
Nejlepší způsob jak uvolnit tělo a mysl od starostí je milování. To vyplavuje řadu hormonů štěstí, které zbavují stresu. Tělo se zrelaxuje a krásně se usíná. Navíc napomáhá prohlubovat vztahy partnerů. Pokud zrovna na milování nemáte chuť ani síly, zkuste aspoň nevinné mazlení se a objímání.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-se-pripravit-ke-spanku.html