jaktak.cz

Jak vybrat nůžky do domácnosti

Bez kvalitních nůžek se žádná domácnost neobejde. O tom, kolik jich potřebujete, rozhoduje například to, kolik má vaše rodina členů, zda máte malé děti, jakému hobby se věnujete a kolik času doma trávíte. Jak si pořídit základní sadu nůžek do domácnosti?

Krok 1

V péči o pokožku, potažmo o nehty a vlasy, se neobejdeme bez malých nůžek, které bývají běžně součástí manikúry. Měli bychom je udržovat v maximální čistotě. Dbejte na to, aby nebyly příliš ostré, ale ani tupé – v tom případě je na místě jejich výměna.

Krok 2

Samozřejmostí jsou klasické kancelářské nůžky. Ty jsou větší a využijeme je při běžných domácích činnostech. Tu a tam potřebujeme odstřihnout papír, rozstřihnout obal, zkrátit provázek nebo ustřihnout nit, když si přišíváme knoflíky.

Krok 3

Pokud se žena věnuje ručním pracem, je jen otázkou času, kdy ji okolnosti donutí pořídit si speciální sadu krejčovských nůžek. Ty se nejčastěji liší svou velikostí, konstrukcí, ale především tím, k jakému účelu slouží. Kromě těch klasických, které známe všichni, existují například i nůžky vyšívací, párací nebo speciální nůžky na nitě. Také kutil si většinou nevystačí jen s jedněmi nůžkami, potřebuje jich více, často i speciální.

Krok 4

Kdo podlehl kouzlu papíru, nejspíš si již pořídil nůžky ozdobné, které umí vytvarovat zajímavé dekorativní okraje. Těchto hobby nůžek existuje celá řada, a roztřídit je můžeme podle použitého materiálu, jejich využití a ceny.

Krok 5

A jak obecně při výběru jednotlivých nůžek postupovat? Kromě různé velikosti bychom se měli zaměřit na to, z čeho byly vyrobeny, jak ostré a dlouhé mají ostří, a také jak jsou pohodlné. Nepodceňujme ani to, zda nejsou příliš těžké a zda dobře padnou do dlaně.

  • Pořiďte si ostřič nůžek, je to investice, která se vyplatí.
  • Používejte nůžky na to, k čemu byly určeny, jinak hrozí, že je ztupíte nebo jinak znedhodnotíte.
  • Udržujte je v čistotě a skladujte je tam, kde není vlhko.

Nůžky bychom měli doma vždy skladovat mimo dosah dětí.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-nuzky-do-domacnosti.html