jaktak.cz

Jak se vyznat v alternativách pečiva

Jak se vyznat v alternativách pečiva | rady a tipy. Řeč je o pufovaných chlebíčcích, křehkých chlebech nebo knäckebrotech. Opravdu jsou lepší variantou než pečivo? Pro koho jsou tyto alternativy pečiva ideální, a kdo by se jim měl naopak vyhnout? To se dozvíte v mém článku.

Krok 1

Pufované chlebíčky


Pufování je proces, při kterém se obiloviny navlhčí a poté se v uzavřeném přístroji zahřejí až na 300 °C. Tím dojde k vypaření vody a zrna obilovin puknou, čímž se zvětší jejich objem. Vznikají tak pufované chlebíčky, známé spíše jako „polystyren“.

Nejčastěji bývají vyrobené z rýže, ale mohou být vyrobeny i z jiných obilovin. Zejména ty rýžové pak neobsahují lepek, a tak jsou vhodné, pokud musíte ze zdravotních důvodů vyřadit lepek ze stravy. Vhodné jsou potom ve sportovní výživě, kde velmi rychle a efektivně dodají energii a doplní potřebný glykogen do svalů.

Pro běžnou stravu však nejsou v ničem lepší ani zdravější. Díky absenci vlákniny příliš nezasytí. Svým zpracováním přicházejí o vlákninu, vitamíny a minerální látky, které jinak v kvalitním pečivu najdeme. V této souvislosti se také hovoří o poměrně vysokém glykemickém indexu. Je ale pravda, že pokud je doplníme pomazánkou, sýrem, nebo vejcem, vliv na krevní cukr bude daleko nižší, než kdyby se tyto chlebíčky jedly samotné nebo namazané džemem.

Proto pro běžné stravování nebo při hubnutí jsou naprosto zbytečné. Lepší je se zaměřit na kvalitní celozrnné pečivo, nejlépe doma připravované, než na tento vysoce zpracovaný produkt.

Krok 2

Křehké plátky


Křehké plátky se vyrábějí procesem extruze. Nejprve se smíchá mouka s vodou (kukuřičná, pohanková aj.). Toto těsto se poté protlačí extrudérem za vysoké teploty a tlaku, čímž dojde k vysušení a pórovitosti daného výrobku. Vyrábějí se tak nejen křehké plátky, ale také snídaňové cereálie, křupky nebo instantní obilninové kaše, které stačí pouze rozmíchat v teplém mléce nebo vodě.

Křehké plátky bývají nejčastěji kukuřičné nebo pohankové, ty jsou přirozeně bezlepkové, a proto opět jsou vhodné při bezlepkové dietě. Podobně jako pufované chlebíčky jsou rychle stravitelné, takže se jich využívá ve sportovní výživě zejména v předzávodní přípravě.

Mechanickým zpracováním tyto výrobky přicházejí o vlákninu a vitamíny. Je to tedy na živiny chudý výrobek. Opět tedy nejsou ideální pro běžné stravování, ani pro hubnutí. Výrobek má také vysoký glykemický index a v podstatě nemá žádnou přidanou hodnotu v podobě vlákniny.

Krok 3

Knäckebroty


Jedná se o typ pečiva vyrobeného z žitné mouky a vody. Těsto se posype moukou a vyválí se mezi dvěma válci, což vytvoří typickou hrubou strukturu. Poté se tyto pláty suší, resp. pečou. Během zpracování nedochází k porušení vlákniny a nezvyšuje se glykemický index.

Tyto chlebíčky jsou naprosto ideální pro zdravé i běžné stravování. Zasytí, dodají vlákninu a vitamíny obsažené v žitné mouce. Proto jsou naprosto vhodným konkurentem pečiva. Zvláště pokud nemůžete sehnat kvalitní celozrnné varianty.

Pozor by se však měly mít osoby držící bezlepkovou dietu. Žito obsahuje lepek, tudíž tyto knäckebroty nejsou vhodné při takovém stravování.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-se-vyznat-v-alternativach-peciva.html