jaktak.cz

Jak se vyznat v sójových výrobcích

Sójové výrobky jsou velmi oblíbenou součástí jak vegetariánských a veganských jídelníčků, tak i oblíbenou náhradou živočišných výrobků u běžně stravujících se lidí. Je až neuvěřitelné, kolik výrobků se dá ze sóji vyrobit. V tomto článku se zaměříme na nejčastější sójové výrobky, a na to, pro koho jsou vhodné.

Krok 1

V rámci svého složení je sója výborným zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin. Problémem však je velké množství tzv. antinutričních látek, které paradoxně zabraňují vstřebávání bílkovin a minerálních látek. Občasné zařazení těchto výrobků nenese s sebou žádné problémy. Riziko hrozí u časté konzumace. Upřednostněny by tak měly být výrobky z fermentované sóji jako tepmeh, miso, natto.  Ty díky fermentaci mají nižší obsah těchto antinutričních látek. Tofu, sójové maso, nemléko a jogurty nejsou fermentovány, proto jejich zařazení v jídelníčku by mělo být méně časté.

Na pozoru by se měli mít muži, kteří často konzumují sóju. Sója obsahuje fytoestrogeny, což jsou látky velmi podobné ženským pohlavním hormonům – estrogenům. Právě proto se často doporučuje sója v souvislosti se zmírněním příznaků klimakteria. Vyšší hladina estrogenů u mužů může mít negativní vliv na zdraví a funkci mužského organismu. Jsou spojovány s gynekomastií (zvětšenou prsní žlázou u mužů), erektilními dysfunkcemi a někteří muži mohou být také více emociální.

Krok 2

Velmi oblíbená náhrada kravského mléka. Oproti běžnému mléku má jednu velkou výhodu – neobsahuje laktózu. Tato vlastnost je velmi důležitá u osob trpící laktózovou intolerancí. Dále je vhodný při alergii na bílkovinu kravského mléka. Oproti jiným rostlinným nemlékům má vysoký podíl bílkovin, a to asi 7 g na 250 ml (kravské mléko obsahuje asi 8 g na 250 ml a mandlové nemléko asi 1 g na 250 ml).

Krok 3

V mnohých obchodech se dá narazit na sójový jogurt, který může být ještě jakkoliv dochucen. Pokud se budeme bavit o variantách neochucených, tak se opět jedná o poměrně kvalitní výrobek, který neobsahuje žádnou laktózu, ani živočišné bílkoviny. Oproti jiným rostlinným variantám jogurtu má i poměrně velké množství bílkovin srovnatelných s běžným jogurtem. Při nákupu se však mějte na pozoru a nespleťte si sójový jogurt se sójovým dezertem plným jednoduchých cukrů a chudým na bílkoviny.

Krok 4

Asi nejznámější sójový výrobek. V podstatě se jedná o sójový tvaroh. Vzniká vysrážením sójového mléka, přičemž se oddělí voda a hutná část se poté formuje. Pak se libovolně dochucuje anebo se prodává i v naturální verzi. Obsahuje velké množství bílkovin a při méně častém zařazení do jídelníčku může skvěle nahradit živočišné bílkoviny.

Krok 5

Jedná se o sójový sýr z fermentovaných sójových bobů. Díky fermentaci, jak již bylo zmíněno výše, obsahují sójové boby menší podíl antinutričních látek, tudíž bílkoviny z nich jsou daleko lépe stravitelné. Z tohoto důvodu je vhodné pravidelné zařazení do jídelníčku. Využití má stejné jako známé tofu.

Krok 6

Malé hnědé kostičky nebo granulát, které po uvaření několikanásobně zvětší svůj objem. Dají se použít do typicky masových pokrmů, neboť svou strukturou lehce maso připomínají. Opět se nejedná o fermentovanou sóju, tak by zařazení v jídelníčku nemělo být na denní bázi.

Krok 7

Tyto výrobky jsou často zastoupeny u osob, které se stravují vegetariánsky nebo vegansky. Jde o jakési zpestření jídelníčku. Pro běžně stravujícího se člověka jsou však tyto výrobky zbytečné. Jejich složení není kvalitnější než u běžných uzenin. Pokud chceme kvalitní uzeninu, stačí hlídat složení, aby bylo obsaženo co nejvíce masa (ideálně 90 % a více) a jednalo se o uzeniny nejvyšší kvality, viz článek Jak se vybírat kvalitní uzeniny.

Krok 8

Miso je dochucovací pasta vytvořená fermentací sójových bobů, rýže nebo ječmene a soli. V kuchyni se používá jako dochucovadlo a může nahradit sójovou omáčku. Natto jsou fermentované sójové boby. Jedná se o nejkvalitnější sójový výrobek. Nevýhodou je jeho typický zápach, který je pro osoby žijící mimo Asii většinou velmi nepříjemný až odporný.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-se-vyznat-v-sojovych-vyrobcich.html