jaktak.cz

Jak využít majoránku pro zdraví

Jak využít majoránku pro zdraví | rady a tipy. Majoránka zahradní patří mezi nejpoužívanější bylinky. Hodí se k dochucení masa, polévek, a tradiční bramboráky si lze bez majoránky jen těžko představit. Tato bylinka však poslouží také k léčebným účelům. Jak majoránku využít pro zdraví, se dočtete v následujících odstavcích.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Majoránka zahradní je rostlina, která původně pochází ze Středomoří, již dlouho se však pěstuje i u nás. Jedná se o nenáročnou jednoletou rostlinu, kterou lze pěstovat na zahradě i v truhlíku za oknem. Pro léčebné účely se majoránka využívala už ve starověku.

Krok 2

Majoránka se může sklízet i několikrát do roka. Pro léčebné účely i v kuchyni se dá používat v čerstvém i sušeném stavu. Majoránka by se měla sušit na stinném a větraném místě nejlépe zavěšená ve svazcích.

Krok 3

A jaké jsou léčivé účinky majoránky zahradní?

  • Má protizánětlivé, antibakteriální a antiseptické vlastnosti. Používá se při kašli a nachlazení.
  • Zklidňuje nervovou soustavu, působí proti stresu, nespavosti a tlumí bolesti hlavy a migrény.
  • Zlepšuje trávení, zmírňuje střevní problémy a podporuje tvorbu žluči. Skvěle se proto hodí pro dochucení masitých a těžkých pokrmů.
  • Stimuluje tvorbu mateřského mléka, pomáhá proti bolestivé menstruaci.
  • Zevně hojí rány, hmyzí štípance, využívá se i k masáži bolavých zad, svalů a kloubů a také k inhalacím a pro přípravu koupelí.

Krok 4

Z majoránky se (mimo využití v kuchyni jako koření) pro vnitřní použití nejčastěji připravuje čaj. Jednu lžičku sušené majoránky zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme 5–10 minut louhovat. Čaj následně scedíme. Pije se 1x denně.

Nálev či odvar najde uplatnění i při přípravě inhalací nebo léčivých koupelí.

Krok 5

Pokud si majoránku vypěstujete na zahradě, můžete si z ní vyrobit také olej či mast.

Výroba oleje je velmi jednoduchá: Čistou a suchou uzavíratelnou lahev či sklenici naplníme pokrájenými čerstvými listy majoránky a zalijeme je kvalitním (nejlépe za studena lisovaným) rostlinným olejem. Olej necháme stát asi 2 týdny na teplém místě. Nakonec olej přecedíme a uskladníme jej v menších tmavých lahvičkách. Majoránkový olej se dá používat zevně k masáži a k potírání ran.

  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.
  • Užití bylin doporučujeme konzultovat se svým ošetřujícím lékařem, obzvláště pak užíváte-li nějaké léky.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-majoranku-pro-zdravi.html