jaktak.cz

Jak se vyrovnat se smrtí blízké osoby

Složitost: Velmi složité

I když s tím počítáme, je to vždy šok. Smrt blízkého člověka nejen velice bolí, ale často nás vyvede z míry to, jak špatně to snášíme. Každý se s touto životní tragédií vyrovnává po svém. Každopádně bychom se s tím měli vypořádat důkladně, abychom si zbytečně nezadělávali na problémy v budoucnu.

Krok 1

Řada pozůstalých je překvapena, když poté, kdy odezní nejhlubší žal, cítí vztek. Mají pocit, že tato emoce není na místě. Někdy se zlobíme, když nás blízký člověk opustí dobrovolně a vezme si život. Zdrojem hněvu může být i pocit, že zdravotníci něco zanedbali a nemoc nebo úraz nemusely skončit smrtí. To je v pořádku, tyto pocity jsou legitimní.

Jak tedy postupovat, abychom se se smrtí blízkého co nejlépe vyrovnali?

Krok 2

Nespěchejte. Říká se, že vše zahojí čas. I když to zkraje tak nevypadá, je to tak. Nikdy na milovaného člověka nezapomenete, ale postupem doby se ty nejbolavější hrany otupí.

Nesnažte se přeskočit nebo zkrátit dobu truchlení. Truchlení je přirozené a u každého trvá různě dlouhou dobu. Někdo se z podobných útrap dostane relativně snadno, jiný si tím prochází mnohem delší dobu.

Krok 3

Zatěžkávací zkouškou bývají okamžiky, jako je pohřeb nebo dědické řízení, obě události však z jiného důvodu. Pohřeb znamená definitivní rozloučení, dědické řízení nás pak nutí připomínat si smrt příbuzného v úředních souvislostech. Stejně tak vyklízení pozůstalosti je bolavým připomenutím, že ten, koho jsme milovali, tady už není.

Krok 4

Pokud se vám o osobních věcech nechce hovořit, respektujte to a nenuťte se do toho. Máte-li naopak nutkání najít spřízněnou duši, která váš žal bude sdílet s vámi, udělejte to.

Krok 5

Rozhodně se v této těžké životní etapě nespoléhejte na alkohol. Ten sice na přechodnou dobu zmírní bolest a úzkost, z dlouhodobého hlediska si ale zaděláváte na velký problém.

Krok 6

Snažte se vyrovnat se se vším postupně, krok za krokem, nic neuspíšit. Jen tím, že si obdobím truchlení poctivě projdete, se posunete v životě dál a se smrtí blízkého se nakonec vyrovnáte.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-se-vyrovnat-se-smrti-blizke-osoby.html