jaktak.cz

Jak na sběr hub | atlas hub

Složitost: Velmi lehké
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 5 až 10 minut

Češi a vůbec východní Slované jsou národem houbařů. V houbové sezóně jsou lesy okupovány spoustou milovníků hub a houbaření. Stránky časopisů a denního tisku se plní houbovými recepty a různými zaručenými radami kam na houby. Pozadu nezůstává ani televize, která v hlavních zprávách informuje o tom, kde právě rostou. Na internetu je možné najít také mnoho houbařských diskusí.
Můj článek předkládá několik nejdůležitějších zásad sběru hub, jež by měl znát každý, kdo se vypraví do lesa na houby.

Co je potřeba

volný čas
příznivé počasí
dobrá nálada

Správný houbař se do lesa vydá v ranních hodinách, kdy jsou plodnice hub po noci vychlazené a ještě nelétají mušky bedlobytky, jejichž larvy způsobují červivost hub. Je vybaven nejlépe proutěným košíkem ─ houby se v něm nepomačkají ani nezapaří, nožíkem na čištění nálezů, ti pečlivější ještě štětečkem nebo hadříkem na dokonalou očistu nalezených hub. Oblečen je do dlouhých kalhot a obut do pevných, pohodlných bot. Není na škodu použít ochranný sprej proti klíšťatům.

Sbíráme jen houby, které bezpečně známe. Okolí nálezu nerozhrabujeme, vyschlo by podhoubí a již by nevydalo žádné další plodnice. Houbu opatrně vyjmeme ze země a místo po ní přikryjeme hrabankou. Nález očistíme na místě, červivá nebo okousaná místa od zvěře vykrájíme. Sbíráme jen pěkné mladé houby. Staré necháváme na místě, popřipadě můžeme jejich klobouk napíchnout na větev stromu v okolí nálezu, abychom podpořili rozšíření houbových výtrusů do okolí. Houby, které neznáme, necháme na místě. Nekopeme do nich, někdo jiný z nich třeba bude mít radost.

Houby zpracujeme co nejrychleji po sběru. Krátkodobě je můžeme uložit v chladničce. Musí být ale zdravé, jinak i v chladničce zčerviví. Houby se doporučuje uchovávat v chladu maximálně 2 dny.

Do lesa chodíme nejen na houby nebo sbírat lesní plody, ale i relaxovat. Chovejme se tedy k přírodě ohleduplně. Vše, co si do lesa přinesete, si také odneste. Nerozdělávejte v lese oheň a nekuřte. Neničte houby, které neznáte. V období rození mláďat dejte pozor na své čtyřnohé kamarády, měli by být na vodítku (a to nejen v tomto období, ale vždy). A v poslední době se rozmáhá nešvar ─ dojet si autem co nejhlouběji do lesa. Nechte své plechové miláčky na lesním okraji a užívejte si čerstvého voňavého vzduchu.

Krok 1

Recepty, kdy se nemusí nic vážit ani odměřovat mám nejraději. Mezi takové patří i nádivka z brambor, uzeného masa a hub, na kterou vám nabízím návod. Jedná se o typicky podzimní jídlo, protože jednou z ingrediencí jsou čerstvé lesní houby, a to nejlépe směs různých druhů. V jakém poměru pak smícháte jednotlivé přísady, záleží už jen na vás. Celý recept

Krok 2

Houbový výtažek (redukce) je mnohem lepší než houbové koření. Dodá pokrmům silnou chuť čerstvých hub, což se hodí hlavně v obdobích, kdy je čerstvých hub nedostatek. Redukce je velmi šikovná při dochucování tradiční bramboračky nebo kulajdy. Přečtěte si recept.

Krok 3

Houbové škvarky jsou výborné jen tak s chlebem nebo nasucho opečeném chlebu. Zavařené ve skleničkách vám vydrží v chladném sklepě až do příští sezony. Celý recept.

Po návratu z lesa se důkladně prohlédněte, abyste si kromě hub nepřinesli jako suvenýr nepříjemného parazita - klíště.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-sber-hub-atlas-hub.html