jaktak.cz

Jak asertivně říkat NE

Složitost: Mírný

Jak asertivně říkat NE | rady a tipy. Do této situace se dostane tu a tam každý z nás. Někdo po nás něco chce, my ale nemůžeme nebo nechceme vyhovět. Říci „ne“ je však pro nás velmi těžké, ne-li nemožné. Pokud přeci jen žádost odmítneme, dostaví se vzápětí pocit provinění. Jak se asertivně naučit říkat „ne“, abychom nikoho neurazili a sami se necítili bídně?

Krok 1

Vyjít někomu vstříc mnohdy znamená, že je to na náš úkor. Kolegyně v práci nás opakovaně žádá, abychom jí nezištně pomohli, příbuzní očekávají, že se podřídíme jejich plánu, sousedka přijde na návštěvu ve chvíli, kdy jsme unavení a nejraději bychom padli do postele. Přesto se přemůžeme a vyhovíme, protože se bojíme odmítnutí. To se ale může podepsat na naší psychické pohodě.

Krok 2

Říci „ne“ není zas tak těžké, jak by se mohlo zdát. Použijeme-li zdvořilý, slušný tón, chováme se asertivně. Co už ale dobré není, je pocit provinění. Ten podvědomě chceme zmírnit a začneme se obhajovat nebo svoje stanovisko vysvětlovat. Chyba! Tím jenom připravujeme živnou půdu pro diskusi nebo dokonce nátlak a přemlouvání, abychom změnili názor.

Krok 3

Když ustoupíme, budeme se cítit ještě hůř a vzniká nebezpečný precedens. Jakmile se budeme obhajovat, situace se zhorší a může to dokonce skončit výčitkami nebo hádkou.

Krok 4

Rozhodně je dobré rozmyslet si, kdy můžeme asertivně odmítnout.

Pokud jde někomu o život nebo se ocitl ve skutečně velmi těžké situaci, je nutné přiložit ruku k dílu a nekoukat na vlastní pohodu. Pokud nás ale v práci systematicky nutí dělat víc, než musíme, nebo čelíme nátlaku a vydírání ze strany kamarádky, je na nás, zda se umíme bez výčitek svědomí vzepřít a říci jasným, pevným a rozhodným hlasem „ne“.

Krok 5

Je možné, že naše reakce vyvolá nelibost nebo dokonce pohoršení. S tím musíme počítat a být na to připraveni. Své možnosti a schopnosti bychom však neměli přepínat jen proto, abychom v očích těch druhých vypadali dobře.

  • Pamatujte na to, že pokud se stanete svědkem jakékoli nehody, jste ze zákona povinni adekvátně reagovat, abyste se nedopustili trestného činu neposkytnutí první pomoci.

Varování

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-asertivne-rikat-ne.html