jaktak.cz

Jak nevzdat studium cizího jazyka | rady

Složitost: Složité
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak nevzdat studium cizího jazyka | rady. Také patříte k falešným začátečníkům, kteří pořád dokola začínají se studiem cizího jazyka, ale bez valného zlepšení? Někteří se potřebují naučit další jazyk kvůli zaměstnání, jiní zase rádi cestují a chtějí se v cizině domluvit.

Jak ale zdárně pokračovat a nevzdat to?

Krok 1

Odborníci tvrdí, že čím dříve s výukou cizích jazyků začneme, tím lépe. I ve středním a pokročilém věku se ale vyplatí investovat do učení svůj čas, i když výsledky se zřejmě dostaví později, protože paměť není tak výkonná jako zamlada. Pokud nenavštěvujeme jazykový kurz, je to ještě náročnější. Nikdo nad námi nebdí a nikdo nehlídá naši docházku. Je to jen a jen na nás. O to víc můžeme podlehnout pokušení to celé zabalit.

Krok 2

Jednou z nejdůležitějších zásad je pravidelnost. Ano, zcela výjimečně může nastat situace, že nám neodkladné povinnosti, absolutní nedostatek času, těžká rodinná situace nebo nemoc zabrání v naší pravidelné rutině a my výuku jazyka odložíme.

Tato vynucená přestávka by ale nikdy neměla trvat zbytečně dlouho. Jinak se přistihneme při tom, že jsme některá slovíčka nebo gramatiku pozapomněli. Než si je znovu osvojíme, trvá to déle a jde to na úkor nového učiva.

Krok 3

Pravidelnost neznamená, že si denně vyčleníme na učení zbytečně mnoho času. Raději dvacet minut den co den, než naplánovat si v každý všední den hodinu strávenou s učebnicí cizího jazyka. Takto přísný režim se dá jen těžko dodržet a to vede k pocitu selhání.

Někteří studenti namítají, že oněch 20 – 25 minut denně je málo. Obávají se, že budou postupovat jen velmi pomalu. Opak je ale pravdou. Zjistíte, že takhle krátký časový interval vám nenabourá denní režim a v součtu se za měsíc naučíte víc, než když k tomu zasednete jednou za čas na dvě hodiny.

Krok 4

Nespoléhejte jen na jazykový kurz nebo samostudium. Nechte na sebe působit cizí jazyk i ze sdělovacích prostředků, čtěte články sdělovacích prostředkůna internetu, pouštějte si cizojazyčné písničky nebo zkuste sledovat nenáročný film s titulky.

Po čase se vaše schopnost porozumět cizímu jazyku významně zlepší, a to vás povzbudí k dalšímu učení.

Krok 5

Nezapomínejte zařazovat pravidelné opakování slovní zásoby a gramatiky. Bez toho to nejde. Právě zjištění, že jsme zapomněli slovíčka, která jsme se biflovali před půl rokem, může vyvolat pocit rezignace. Při stejné opakované zkušenosti to někteří studenti pak zbytečně vzdávají.

Zkuste si najít kamaráda, nejlépe rodilého mluvčího, se kterým se můžete v cizím jazyce procvičovat, ať už písemnou formou nebo třeba prostřednictvím Skypu.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-nevzdat-studium-ciziho-jazyka-rady.html