jaktak.cz

Jak zlepšit spánek | rady a tipy

Složitost: Složité
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak zlepšit spánek | rady a tipy. Stále více dospělých trpí poruchami spánku. Potíže s usínáním, časté buzení, neklidný spánek, děsivé sny a noční bdění mají za následek, že se ráno probouzíme unavení, nevyspalí a bez energie. Slibujeme si, že večer půjdeme do postele dříve, abychom spánkový deficit dohnali. To ale automaticky neznamená to, že budeme spát, jako když nás do vody hodí.

Krok 1

Cest, jak zlepšit spánek, je celá řada. Zcela zásadní je vytvořit si pravidelný režim, na který si organismus zvykne. Tedy chodit spát tak, abychom byli dostatečně unavení, ale zbytečně neponocovali. 

Pokud se v posteli převalujete a hlavou se vám honí chmurné myšlenky, nedívejte se před spaním na horory ani náročná psychologická dramata. Těmto žánrům se vyhněte i jako čtenáři knih.

Krok 2

Někdy se stane, že se během dne zapomeneme najíst, a tak to doháníme večer. S plným žaludkem se ale těžko usíná. Stejně tak bychom neměli uléhat pod peřinu hladoví, má to stejný efekt.

V místnosti, kde spíte, by mělo být o něco chladněji. Pokud je to možné, větrejte i v zimních měsících, ale tak, abyste nenastydli.

Krok 3

Spěte v pohodlném oblečení, které nemačká, netlačí a dobře absorbuje pot.

Dbejte na to, abyste měli vyhovující polštář. Někdo potřebuje mít pod hlavou víc, jinému vyhovuje menší a nižší polštář.

Proleželá matrace může přispět k tomu, že se v posteli necítíte komfortně. Proto se také mají po několika letech vyměňovat. Záleží především na tom, z jakého jsou materiálu.

Krok 4

Ke zlozvykům během usínání patří puštěná televize, počítač nebo neschopnost odložit mobilní telefon. Zejména psaní SMS zpráv nebo komunikace přes sociální sítě nás zbytečně rozptyluje a oddaluje spánek.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zlepsit-spanek-rady-tipy.html