jaktak.cz

Jak využít v domácnosti lógr | rady a tipy

Složitost: Velmi lehké

Jak využít v domácnosti lógr | rady a tipy. Napadlo vás někdy, že kávová sedlina nemusí skončit v odpadu, ale dala by se v domácnosti šikovně využít? V následujícím článku naleznete několik tipů, jak využít lógr v domácnosti.

Krok 1

Tak třeba skomírající pokojové květiny se vám za to, že je pohnojíte lógrem, královsky odmění. Sedlina obsahuje v relativně vysoké koncentraci minerální látky, jako je draslík, fosfor a dusík. Jejím přidáním do zeminy, kterou používáte při přesazování květin, dodáte rostlinám potřebné živiny.

Krok 2

Velmi dobře poslouží lógr i na zahradě, v blízkosti záhonů. Umí spolehlivě odpudit některé druhy hmyzu, zejména nenáviděné mšice, ale nevoní ani hlemýžďům nebo mravencům. Pokud ve vaší domácnosti pijete hodně kávy, je to jen dobře. Přidávejte sedlinu i do kompostu. Díky tomu se zbytky budou rychleji rozkládat. Lógr navíc přivábí i žížaly, které rovněž přispívají ke snadnějšímu vzniku kompostu.

Krok 3

Kávová sedlina neutralizuje i některé nepříjemné pachy. Třeba v lednici, kde vznikají skladováním některých pokrmů.

Máte oblíbenou turistickou obuv, která vám po těch letech už příliš nevoní? Nezoufejte, nasypte vysušený lógr do bot a nechte ho, ať pracuje za vás. Zbaví totiž boty dlouhodobého zápachu.

Krok 4

Kávová sedlina je oblíbená i v domácí kosmetice a péči o tělo a vlasy. Kdo má na rukou či na nohou sušší pokožku, může suchý lógr využít jako šetrný peeling. Nebo si ho jednou za čas vetřete do vlasové pokožky, promněte, aby se prokrvila, a pak přejděte k běžnému mytí vlasů.

Krok 5

Pokud rádi vaříte a používáte hodně aromatické přísady, jako je třeba česnek nebo cibule, umyjte si sedlinou ruce, pak použijte mýdlo a opláchněte je. Měly by příjemně vonět.

A když zůstaneme ještě chvíli v kuchyni – někdy se jen těžko zbavujeme mastnoty nebo připálených zbytků v hrncích, kastrolech a pánvích. Použijte při mytí kávovou sedlinu, měla by pomoci.

Krok 6

Po lógru sáhněte i v případě, že se chystáte barvit velikonoční vajíčka. Nic vás to nebude stát a navíc jde o přírodní látku.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-v-domacnosti-logr-rady-tipy.html