jaktak.cz

Jak předcházet listerióze | nemoci a léčba

Složitost: Lehké

Jak předcházet listerióze | nemoci a léčba. Listerióza je nepříjemná nemoc, která je nebezpečná zejména pro těhotné ženy. Při nákaze touto infekcí obvykle dochází k poškození placenty a nelze vyloučit ani riziko potratu. Listerióza se vyskytuje prakticky po celém světě a způsobuje ji bakterie Listeria monocytogenes. Ta je relativně odolná při běžných teplotách od 0 do cca 45 °C.  

Nejčastěji se vyskytuje v půdě, ve vodě, ale i zvířecích výkalech.

Co je zdrojem listeriózy?

Nejsnáze se můžeme nakazit, když sníme kontaminované potraviny. Sem patří hlavně mléčné výrobky, zejména nepasterizované mléko, a některé druhy měkkých, plísňových nebo zrajících sýrů.

K rizikovým se řadí syrové a tepelně málo zpracované masné výrobky, paštiky nebo zabijačkové produkty. Opatrní bychom měli být i při nákup různých salátů a lahůdek, které se prodávají v pultovém prodeji.  Choroboplodné zárodky se mohou vyskytnout i v syrové zelenině.

Zdravý člověk v dobré fyzické formě ani nemusí vědět, že listeriózu prodělal, choroba někdy probíhá takřka bezpříznakově.

Pro těhotnou ženu, seniory nebo chronicky nemocné pacienty ale znamená vážné riziko.

Někdy se může nemoc přenést na člověka kapénkovou nákazou od jiného člověka nebo zvířete, ale tato cesta přenosu je poměrně výjimečná.

Jak se listerióza projevuje?

Nakažený člověk má horečku, zimnici, průjem a celkově se cítí zesláblý. Objevuje se i zvracení a nechutenství. Lékař musí toto infekční onemocnění nejprve diagnostikovat a poté nasadí vhodná antibiotika.

Bohužel, u gravidních žen nemusejí být symptomy tak výrazné a lze je zaměnit s běžnými těhotenskými nevolnostmi. Pokud se choroba neléčí, riziko spontánního potratu nebo narození postiženého dítěte se významně zvyšuje.

Jak se bránit nákaze?

Prevence je poměrně jednoduchá a spočívá v dodržování hygienických pravidel.

Lékaři doporučují jíst masné výrobky důkladně tepelně upravené. Pozor na čerstvé, nepasterizované mléko, i to může být zdrojem nákazy. Zeleninu bychom měli důkladně omýt horkou vodou. Zrovna tak opakované ohřívání již uvařených pokrmů znamená určité riziko.

Listerie přežívá hlavně ve střevních a jaterních buňkách. Inkubační doba  se pohybuje mezi dvěma až třemi týdny. Očkovací vakcína zatím neexistuje.

Mléko důkladně převařujte.

Pokud se u vás objeví výše uvedené příznaky a patříte mezi seniory, chronicky nemocné nebo jste těhotná, kontaktujte svého lékaře.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-predchazet-listerioze-nemoci-lecba.html